Perdana Menteri kita sedang melakukan segala yang beliau mampu untuk memperbaharui negara ini dengan melaksanakan dasar-dasar baru dan menghapuskan pembaziran. Beliau juga menggesa orang ramai untuk mengambil beberapa perubahan sendiri, dan untuk itu beliau telah memberitahu kita untuk “pandang ke timur”.

Apabila Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi perdana menteri, beliau telah memulakan Dasar Pandang Ke Timur pada tahun 1982. Sekarang, sebagai perdana menteri buat kali kedua 36 tahun kemudian, beliau berkata bahawa dasar itu bukan hanya untuk belajar dan bekerja di Jepun, tetapi untuk mengamalkan sistem nilai dan etika kerja masyarakat Jepun.

NST

Beliau menambah bahawa banyak nilai Barat telah merosot dari masa ke masa, tetapi nilai-nilai yang baik di Timur masih diamalkan, menurut New Straits Times.

“Ketika saya pergi ke Jepun pada tahun 1961, negara ini telah bebas daripada perang dan saya lihat orang Jepun bekerja, dan bekerja keras untuk membina semula negara mereka, dan jelas sekali, hasilnya Jepun dengan cepat muncul menjadi sebuah daripada ekonomi terbesar dunia. Dari sebuah negara yang tewas dan musnah, Jepun mampu membangun semula pada kadar yang pantas dan berkesan. 

“Saya dapati mengapa rakyat Jepun berjaya membina semula negara mereka; ini disebabkan etika kerja dan sistem nilai mereka. Jika ada punya cara bekerja yang salah, jika anda tidak bekerja keras dan anda tidak bangga dengan hasil kerja anda, anda akan gagal,” kata Dr Mahathir kepada lebih 250 rakyat Malaysia pada majlis makan malam pada hari Ahad (10 Jun).

FMT

“Jepun mempunyai rasa malu yang sangat kuat. Pada zaman dahulu, jika mereka malu atau melakukan sesuatu yang salah, mereka akan melakukan hara-kiri (bunuh diri). Rasa tidak mahu malu untuk apa sahaja yang anda lakukan adalah insentif yang kuat untuk melakukan yang terbaik. “

“Di Malaysia kita tidak mempunyai sistem nilai ini. Kita tidak berasa malu jika menghasilkan produk yang berkualiti buruk. Kita seharusnya mempunyai rasa malu di Malaysia,” kata Dr Mahathir.

Beliau menambah bahawa Malaysia boleh menjadi seperti Jepun dalam masa yang sangat singkat jika kita mengikuti langkah Jepun dan membawa etika kerja mereka pulang ke rumah.

Setakat ini, 5,500 rakyat Malaysia berdaftar dengan Kedutaan Malaysia di Jepun. Daripada jumlah ini, 2,900 adalah pelajar universiti manakala selebihnya adalah profesional dan usahawan.

NST

Tun Dr Mahathir akan berada di Jepun untuk lawatan kerja selama tiga hari di mana beliau akan menghadiri Persidangan Antarabangsa ke-24 tentang Masa Depan Asia, atau persidangan Nikkei. Ini juga merupakan lawatan ke luar negara yang pertama beliau selepas menjadi perdana menteri sekali lagi.

Terdahulu, beliau turut berkongsi tentang bagaimana kerajaan merancang untuk menebus Malaysia daripada ‘penyakit’ yang pernah dilakukan kerajaan sebelumnya di negara ini.

“Kali ini perkara-perkara tidak akan menjadi begitu mudah. Kita perlu benar-benar mencipta kerajaan baru dan kita tidak pernah mengalami perubahan kerajaan sejak 60 tahun kemerdekaan yang lalu, ” katanya.

“Rakyat mengharapkan kita bukan sahaja mengambil alih sebagai kerajaan tetapi juga untuk menukar perkara – nilai yang kita ada, undang-undang, untuk menghapuskan sekatan terhadap rakyat, dan mengurangkan birokrasi.”

Beliau berkata situasi semasa cuba menyelesaikan hutang negara kira-kira RM1 trilion adalah salah satu isu utama, dan mereka tidak akan mengambil pendekatan seperti kerajaan sebelum ini menjual tanah untuk mendapatkan wang.

“Kami akan cuba menyelesaikan masalah kewangan tanpa menjejaskan negara.”

Menyentuh hal-hal lain, Dr Mahathir berkata kerajaan menghargai sikap amal rakyat Malaysia membantu kerajaan mengurangkan paras hutang menerusi tabung khas yang ditubuhkan untuk tujuan itu.

“Walaupun wang yang dikutip tidak besar berbanding dengan RM1 trilion, usaha ini sangat dihargai. Saya amat berterima kasih kepada mereka, ” katanya.

Tun Dr Mahathir telah memberikan nasihat yang baik kepada rakyat Malaysia, dengan menerapkan nilai-nilai dan etika kerja yang baik seperti yang ditunjukkan oleh orang Jepun. Malaysia akan menjadi negara yang berubah dalam masa yang singkat jika kita berjaya mengubah cara kita!

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI NASIONAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds