KUALA LUMPUR  – Pada 11 Jun lalu, polis telah menyerbu sebuah rumah di Putrajaya yang dipercayai dikaitkan dengan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Kredit: Bernama

Foto dan video langsung yang disiarkan oleh pengamal media mendedahkan bahawa pegawai polis berpakaian seragam dan berpakaian polos berada di premis itu untuk menyiasat bangunan dua tingkat yang terletak di Jalan P10C, Presint 10.

The Star Online melaporkan bahawa serbuan itu dijalankan sebagai sebahagian daripada usaha pihak berkuasa yang menyiasat skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB), seperti yang disahkan Ketua Pasukan Siasatan Jenayah Pengubahan Wang Haram Bukit Aman, Datuk Khalil Azlan Chik.

Kredit: We Are Malaysians/Facebook

Menurut laporan media tempatan, rumah tersebut dikenali sebagai “rumah selamat” Najib. Pihak berkuasa dilaporkan menjumpai beberapa unit barangan mewah, termasuk beg berjenama, di dalam “rumah selamat” tersebut.

China Press dan Malaysiakini melaporkan bahawa barangan mewah tersebut telah dirampas dari banglo berkenaan.

“Puluhan barang berjenama diambil dari rumah di Presint 10, yang dipercayai oleh penyelidik telah dibeli menggunakan wang dari 1MDB,” memetik kata sumber yang mempunyai pengetahuan langsung mengenai serbuan itu kepada Malaysiakini.

Sementara itu, juga dilaporkan bahawa polis melakukan serbuan berasingan di sebuah rumah lain di Presint 11, tetapi tidak ada barangan yang disita dari rumah berkenaan.

Kredit: The Malay Mail

Tan Sri Mohd Shukry Salleh, yang sebelum ini berkhidmat sebagai setiausaha sulit Najib, didedahkan sebagai salah seorang bekas penghuni rumah kosong di Presint 10 itu.

Mohd Shukry Salleh, yang dilantik sebagai pengerusi Bank Rakyat pada Januari 2017, memberitahu Malay Mail bahawa beliau telah bersara sekarang dan tiada kaitan dengan rumah yang diserbu itu. Beliau mengesahkan bahawa beliau pernah tinggal di rumah berkenaan selama tujuh tahun, antara tahun 2009 hingga 2016 ketika berkhidmat untuk Pejabat Perdana Menteri.

Kredit: The Star Online

“Saya tinggal di sana semasa berkhidmat untuk kerajaan dan mengikut prosedurnya, saya telah mengembalikan kunci rumah tersebut dan tiada kena mengena lagi dengan rumah itu,” katanya.

Menurut The Malaysian Insight, penghuni di rumah itu adalah dari kalangan ketua-ketua kerajaan dan menteri.

Bahagian Pengurusan Harta di Jabatan Perdana Menteri dilaporkan memiliki rumah di Presint 10, yang telah didaftarkan sebagai kuarters kerajaan. Ia juga menyatakan bahawa harta itu terletak hanya 200 meter dari Seri Perdana, kediaman rasmi Perdana Menteri Malaysia.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: NASIONAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds