Dalam satu kejadian yang berlaku pada awal pagi, 7 Jun, bayi berusia 17 bulan diculik oleh seorang individu yang memecah masuk rumah ibu mangsa di Kampung Parit Lanjut, Sungai Terap.

Menurut laporan di NST Online, ibunya mendapati Nur Aisyah Hasmizan hilang kira-kira pukul 5 pagi ketika dia bangun untuk sahur.

“Sebelum kejadian, saya bersama Nur Aisyah di dalam bilik. Saya menonton televisyen dan saya masih ingat menonton televisyen kira-kira jam 3 pagi sebelum tidur dengannya.

“Sekitar 5 pagi, ibu saya bangun untuk sahur dan melihat pintu belakang terbuka tetapi dia tidak mengesyaki apa-apa. Pada masa itu, saya tidak menyedari Nur Aisyah tidak berada di atas katilnya kerana saya menyediakan makanan untuk anak sulung saya.

“Saya hanya menyedari dia hilang ketika saya kembali ke bilik,” kata ibu, Siti Noorfadilah, dipetik dari NST Online.

Berita Harian

Keluarga itu, selepas mencari Aisyah di dalam dan sekitar rumah selama 30 minit, membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Pasir.

Ibunya juga memuat naik gambar gadis kecilnya di media sosial untuk meminta bantuan daripada orang ramai untuk mencari anak perempuannya.

“Tolong pulangkan anak perempuan saya, saya sayang dia, saya tidak tahu sesiapa yang berdendam dengan saya. Nur Aisyah adalah seorang gadis yang baik dan saya risau sama ada dia sudah makan atau tidak,” tulisnya.

Berita Harian

Dalam masa sejam, beberapa anggota polis mula menjalankan pemeriksaan di perimeter rumah dan unit K-9 juga terlibat dalam pencarian.

Keluarga dan kawan-kawan berkumpul di rumah untuk memberi sokongan kepada ibu bapa tersebut.

Walau bagaimanapun, tidak ada yang tahu motif di sebalik penculikan oleh individu yang tidak dikenali, kerana tidak ada panggilan tebusan atau permintaan telah dibuat.

Pencarian polis berjaya menemui bayi berusia 17 bulan itu di kawasan semak berdekatan sebuah pencawang elektrik di sekitar Muar.

Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Zaharudin Rasip mengesahkan bahawa gadis kecil itu dijumpai selamat dan pihak polis akan berkongsi butiran mengenai pencarian itu kemudian.

KHAS Penduduk Kawasan Skudai/Facebook

Dalam gambar yang diterbitkan oleh Berita Harian, gadis kecil itu selamat di pangkuan ibunya, terdapat kesan gigitan serangga di seluruh wajah dan badannya.

Berita Harian

Aisyah dikatakan berada dalam keadaan stabil. Dia kini sedang menjalani pemerhatian di Hospital Pakar Muar Sultanah Fatimah (HPSF) untuk mengetahui lebih lanjut tentang keadaannya.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP Keluarga

Video Popular

Ad will display in 09 seconds