Baru-baru ini tular di Facebook apabila seorang ibu yang mengadu malu dengan pekerjaan anaknya sebagai seorang pemandu Grab. Hanya dikenali sebagai Cik Bunga, dia bimbang bahawa saudara-maranya akan merendahkannya kerana anaknya sedang bekerja sebagai pemandu Grab. Tidak lama lagi mereka akan pulang beraya di kampung dan bertemu dengan keluarga besarnya yang terdiri daripada 11 adik beradik.

Kredit: Engadget

“Anak saya telah diberhentikan kerja dan kini dia bekerja sebagai pemandu Grab. Sekarang, keretanya mempunyai pelekat ‘private hire’ yang ditampalkan di cermin. Saya mempunyai keluarga besar dan semua anaknya mempunyai pekerjaan yang bagus. Anda tahu, semasa Hari Raya, akan ada orang yang bertanya mengenai pekerjaan dan pendapatan anak saya dan jujur, saya malu untuk menjawab. “

Selain itu, Cik Bunga juga terfikir untuk tidak pulang berkumpul bersama keluarganya, tetapi disebabkan fikir tentang soal keluarga, dia terpaksa juga pulang. Dia juga meminta pendapat orang ramai untuk menanggalkan pelekat ‘private hire’ di kereta anaknya ketika pulang beraya.

Kredit: Facebook

“Hanya mahu bertanya, jika saya tampal pelekat lain di atas pelekat tersebut atau menanggalkannya hanya untuk satu hari, adakah ia ok? Saya juga mendengar bahawa polis trafik tidak bekerja semasa Hari Raya, betul ke?”

Walau bagaimanapun, Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat Singapura telah berkata sebelum ini bahawa pelekat tersebut mesti dilekatkan pada setiap masa, tanpa mengira penggunaan kenderaan.

Selagi kereta itu dimaksudkan untuk membawa penumpang, pemandu mesti memaparkan pelekat jika pemilik kenderaan boleh dikenakan denda sehingga S$ 1,000 (RM2,976), atau penjara tidak melebihi tiga bulan, atau kedua-duanya. Pemandu boleh dikenakan denda sebanyak S$ 500 (RM1,488) dan 21 mata demerit di bawah Sistem Mata Lesen Vokasional.

Netizens yang membaca perkongsian itu memberi pendapat mereka mengenai isu makcik ini dan ramai yang mengkritiknya mengatakan bahawa dia tidak boleh dipermalukan sama sekali kerana anaknya telah melakukan kerja yang halal. Mereka berkata, ia adalah pendapatan halal dan dia seharusnya berbangga dengan anaknya.

Kredit: Facebook

Tidak kira apa pekerjaan yang anda miliki, yang penting ia adalah kerja yang halal! Apa pendapat anda mengenai isu ini?

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP Kerjaya

Video Popular

Ad will display in 09 seconds