Ketika Boyan Slat berusia 16 tahun, beliau menemui lebih banyak plastik daripada ikan apabila menyelam di Greece. Beliau kemudiannya memutuskan untuk mendedikasikan projek sekolah menengah untuk menyiasat pencemaran plastik di lautan dan bagaimana untuk menangani masalah itu.

Pada usia 18 tahun, beliau memberitahu penonton TEDx bahawa beliau akan membangunkan sistem pasif untuk membersihkan lautan menggunakan arus laut.

Kemudian, pada tahun 2013, beliau menubuhkan entiti bukan keuntungan, Ocean Cleanup, yang misinya adalah untuk membangunkan teknologi canggih untuk membersihkan lautan dunia daripada sampah plastik.

“Sebaik sahaja plastik mencemarkan rantaian makanan laut, ada kemungkinan ia juga akan menjejaskan rantaian makanan manusia. Usaha untuk membersihkan dan membasmi plastik lautan juga telah memakan belanja yang besar,” jelas laman web The Ocean Cleanup.

Terima kasih kepada yang menyumbang dana dalam membantu menjayakan projek ini, organisasinya akan melancarkan peranti untuk membantu membersihkan Great Pacific Ocean Patch, sebuah lautan antara California dan Hawaii di mana sekitar 600,000 batu dicemari oleh plastik dan sampah.

Sistem The Ocean Cleanup memiliki skrin berbentuk U dan pelampung yang diperbuat daripada polietilena berketumpatan tinggi. Ia boleh mengesan sampah sekecil 1 sentimeter.

Pelampung tersebut membenarkan skrin untuk kekal terapung kerana ia hanyut dengan arus semulajadi lautan. Kapal mengumpul sampah dan membawanya ke darat untuk dilupuskan atau dikitar semula dengan betul.

“Kelajuan plastik tiba di sistem bergerak kami jauh lebih rendah daripada pada struktur tetap yang mempunyai kesan positif terhadap kecekapan menangkap sistem kami,” kata laman web itu.

Assembly yard & San Francisco

A post shared by Boyan Slat (@boyanslat) on

The Ocean Cleanup mendakwa ia adalah “pembersihan [lautan] yang terbesar dalam sejarah” akan bermula di San Francisco Bay pada bulan Julai, di mana mereka akan bermula di bahagian 120 meter dari Lautan Pasifik Utara sebelum bergerak ke seksyen 500 meter. Mereka berharap dapat melancarkan 60 peranti ke Hawaii dan pantai barat laut AS pada tahun 2020.

“Pemasangan itu berjalan dengan baik, segmen pertama, yang merupakan 120 meter [panjang] telah disusun dan akan ditarik untuk ujian tunda di kawasan [San Francisco] Bay minggu depan,” kata jurucakap Erika Traskvik.

“Sistem kedua mungkin akan digunakan awal tahun depan, tetapi selepas itu, ia boleh berjalan dengan pantas, jadi kita fikir kita boleh mendapatkan sehingga 60 sistem pada tahun 2020, ” tambah beliau.

Boyan Slat berharap sistemnya dapat menjadikan lautan di seluruh dunia bebas daripada sampah dan plastik menjelang tahun 2050. Semoga matlamatnya tercapai!

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds