Kekurangan zat besi, walaupun bermula sebagai gangguan, boleh berubah menjadi keadaan yang serius yang disebut anemia. Dalam kehidupan seharian kita, kita mungkin kehilangan zat besi dalam pelbagai cara, jadi penting untuk mengetahui bagaimana untuk mencegah dan merawat keadaan ini.

Kekurangan zat besi berlaku apabila badan tidak mempunyai cukup mineral iron, yang bertanggungjawab untuk menghasilkan hemoglobin – protein dalam sel darah merah yang membolehkan mereka membawa oksigen ke seluruh tubuh. Ketiadaan hemoglobin menyebabkan otot dan tisu anda tidak berfungsi dengan baik, yang boleh mengakibatkan anemia.

Berikut adalah tanda-tanda atau simptom yang menunjukkan tubuh anda kekurangan zat besi:

#1. Keletihan yang luar biasa.

© depositphotos.com

Keletihan, adalah gejala yang sangat biasa bagi kekurangan zat besi. Ini kerana badan kita kekurangan zat besi untuk menghasilkan protein yang disebut hemoglobin dalam sel darah merah kita yang bertanggungjawab untuk membawa oksigen dari paru-paru ke bahagian lain badan. Apabila badan kita kekurangan hemoglobin, ia menyumbang oksigen yang kurang kepada otot dan tisu kita yang akan menyebabkan kita keletihan. Keletihan dianggap sangat normal dalam kehidupan harian kita, jadi kadang-kadang sukar untuk kita membezakan keletihan normal atau gejala kekurangan zat besi.

Walau bagaimanapun, orang yang mengalami kekurangan zat besi juga akan mengalami:

  • Kelemahan
  • Tahap tenaga yang rendah
  • Kesukaran menumpukan perhatian
  • Kurang produktiviti

#2. Kulit pucat.

© depositphotos.com

Hemoglobin dalam sel darah merah adalah apa yang memberi kulit kita sihat, warna merah. Oleh kerana kekurangan zat besi, tubuh manusia tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang cukup untuk sel-sel darah merah untuk menyumbang kepada seluruh tubuh, yang mengakibatkan kulit kita akan kelihatan pucat.

#3. Kesesakan nafas atau sakit dada.

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Sesak nafas atau sakit dada, terutamanya selepas melakukan aktiviti, adalah satu lagi gejala kekurangan zat besi. Disebabkan fakta bahawa hemoglobin adalah terhad dalam sel darah merah, oksigen yang diedarkan ke seluruh tubuh adalah terhad, dengan cara ini badan kita cuba untuk mengimbangi dan menghasilkan lebih banyak oksigen untuk organ kita berfungsi dengan baik, yang mengakibatkan kita sesak nafas.

#4. Pening dan sakit kepala.

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Kekurangan zat besi juga boleh menyebabkan sakit kepala atau migrain. Ini disebabkan oleh fakta bahawa oksigen tidak mencukupi mencapai otak yang menyebabkan pembuluh darah membengkak, menyebabkan tekanan yang membawa kepada sakit kepala atau migrain.

Di samping itu, orang yang mengalami kekurangan zat besi mungkin mengalami pening kepala. Apabila paras hemoglobin turun atau kekal rendah badan menjadi terdesak untuk oksigen, menyebabkan gejala-gejala fizikal ini. Pening berpunca daripada kekurangan oksigen pada otak atau tekanan darah rendah yang disebabkan oleh pengoksigenan yang lemah di dalam jantung dan saluran darah.

#5. Jantung berdebar.

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Denyutan jantung tidak teratur, juga dikenali sebagai jantung berdebar, boleh menjadi satu lagi gejala kekurangan zat besi. Ini kerana tahap hemoglobin yang rendah bermakna bahawa jantung perlu bekerja lebih keras untuk membawa oksigen ke seluruh badan. Ini boleh mengakibatkan degupan jantung yang tidak normal, atau perasaan bahawa jantung anda berdetak tidak teratur dengan cepat. Dalam kes-kes yang teruk, ini boleh mengakibatkan kegagalan jantung. Tetapi simptom ini biasanya timbul kemudian, orang yang mengalami kekurangan zat besi mengalami pelbagai gejala sebelum mengalami jantung berdebar.

#6. Kerosakan rambut dan kulit.

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Rambut dan kulit dianggap fungsi sekunder untuk badan kita. Ini kerana badan kita mengutamakan distribusi oksigen yang terhad kepada fungsi yang paling penting seperti organ dan tisu. Apabila kulit dan rambut kekurangan zat besi mereka menjadi kering dan lebih rapuh. Kekurangan protein yang dikenali sebagai ferritin diketahui menyebabkan masalah ini kerana ia penting untuk proses penyimpanan dan melepaskan besi kepada semua bahagian badan dari masa ke masa. Zat besi yang rendah meningkatkan kadar keguguran rambut, terutamanya pada wanita yang tidak menopause.

#7. Bengkak atau kesakitan lidah dan mulut.

© depositphotos.com

Dengan melihat keadaan bahagian dalam mulut kita boleh memberi banyak petunjuk tentang kesihatan kita. Kekurangan zat besi adalah salah satu daripadanya. Contohnya jika lidah bengkak, meradang, atau berubah warna ini merupakan petunjuk kekurangan zat besi. Di dalam badan kita, kita mempunyai protein yang dipanggil myoglobin yang merupakan protein besi dan oksigen yang terdapat dalam tisu otot lidah. Tahap myoglobin yang lebih rendah boleh menyebabkan lidah menjadi sakit, licin, dan bengkak. Kekurangan zat besi juga boleh mengakibatkan mulut kering dan keretakan merah di sudut mulut.

#8. Kuku rapuh.

© shutterstock.com

Kuku rapuh adalah gejala yang kurang biasa bagi kekurangan zat besi yang muncul di peringkat akhir anemia. Keadaan ini dipanggil koilonychia. Koilonychia adalah penyakit kuku di mana kuku menjadi sangat nipis dan kehilangan cembungnya, menjadi rata atau bahkan bentuk cekung. Pada peringkat awal kuku mungkin rapuh atau pecah dengan mudah.

#9. Restless legs.

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Tahap zat besi yang rendah dalam darah boleh mengakibatkan penurunan dopamin, kimia dalam otak kita yang penting untuk pergerakan dan boleh mencetuskan sindrom restless legs. Dopamin bertindak sebagai utusan antara otak dan sistem saraf untuk membantu otak mengawal dan menyelaraskan pergerakan.

Sekiranya sel-sel saraf menjadi rosak, jumlah dopamin di dalam otak berkurang, yang menyebabkan kekejangan otot dan pergerakan sukarela. Tahap dopamin secara semula jadi menurun pada akhir hari, yang mungkin menjelaskan mengapa gejala sindrom restless legs menjadi lebih buruk pada waktu petang dan pada waktu malam.

#10. Sakit perut dan darah di dalam air kencing.

© Depositphotos   © Depositphotos

Hemolisis intravaskular, keadaan yang disebabkan oleh kekurangan zat besi, adalah di mana sel darah merah rosak dalam aliran darah dan melepaskan zat besi yang kemudiannya hilang dalam air kencing. Ini kadang-kadang berlaku pada orang-orang yang terlibat dalam senaman yang berat, terutama berjoging, dan ia boleh menyebabkan trauma kepada saluran darah kecil di kaki, yang dipanggil “march hematuria.”

Sumber: BRIGHT SIDE

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP KESIHATAN

Video Popular

Ad will display in 09 seconds