Di tempat kerja, kita seharusnya bersikap profesional, terutamanya dalam kelakuan anda. Selain itu, anda juga harus berhati-hati dengan bahasa tubuh anda yang boleh menjejaskan pandangan rakan sekerja terhadap anda.

Berikut adalah bahasa tubuh yang perlu anda hindari ketika di tempat kerja:

#1. Duduk dengan santai.

© Shutterstock   © depositphotos

Kita semua suka duduk membongkok di rumah ketika bersantai di kerusi kegemaran kita atau sofa di hadapan TV. Tetapi ramai di antara kita berasa begitu santai di tempat kerja yang kita cenderung untuk duduk secara santai apabila sedang melakukan kerja. Bukan sahaja ia tidak baik untuk belakang anda tetapi ia juga akan merosakkan imej anda.

Kedudukan santai ini membuatkan orang lain berfikir bahawa anda tidak peduli dengan perkara-perkara yang sedang anda lakukan kerana anda berasa terlalu selesa dan kelihatan malas. Cuba sentiasa melihat cara anda duduk. Cara duduk yang kurang santai akan memastikan bos anda berfikir bahawa anda sangat berminat dengan apa yang anda sedang lakukan.

#2. Isyarat mata.

© depositphotos

Pada asasnya, isyarat ini dianggap biadab – tidak kira di mana anda berada, sama ada di tempat kerja atau bersama rakan-rakan anda. Walau bagaimanapun, walaupun rakan anda mungkin tidak menyedarinya, rakan sekerja anda pasti akan tersinggung dengannya. Kerana isyarat ini menunjukkan bahawa seseorang di sekeliling mereka telah berkata atau melakukan sesuatu yang bodoh.

#3. Postur tangan di hadapan.

© depositphotos   © depositphotos

Ini benar-benar sikap lelaki, memegang tangan mereka di kawasan kelamin mereka. Ia juga dikenali sebagai ‘fig leaf’. Dengan melakukannya, anda mungkin menyinggung perasaan rakan sekerja anda dan membuat mereka berasa tidak selesa, terutama di tempat kerja. Oleh itu, anda harus berhenti melakukannya!

#4. ‘Menyerang’ ruang peribadi orang lain.

© depositphotos

Tidak kira betapa rapat hubungan anda dengan bos atau rakan sekerja anda, menyerang ruang peribadi bukan idea yang baik. Secara tidak sedar, orang yang ruang peribadinya diceroboh boleh berasa terganggu dan tidak selesa. Itulah sebabnya penting untuk sentiasa menjaga jarak yang sihat daripada orang-orang di sekeliling anda kira-kira 3 kaki hingga 8 kaki mengikut peraturan etika.

#5. Masuk pejabat secara diam-diam.

© depositphotos

Menyelinap masuk ke pejabat anda tanpa menegur rakan-rakan sekerja, itu adalah tanda yang tidak baik. Mereka boleh menafsirkannya sebagai keangkuhan atau bahawa anda tidak dibesarkan dengan betul. Itulah sebabnya anda perlu sentiasa ingat untuk menyambut orang lain sekurang-kurangnya dengan mengangguk atau memberi senyuman apabila anda masuk ke pejabat.

#6. Mengekspresikan kebosanan anda.

© depositphotos   © depositphotos

Walaupun anda berasa bosan, lebih baik untuk belajar menyembunyikan emosi anda di tempat kerja. Jika tidak, bos anda mungkin menganggap bahawa ia adalah masa untuk menggantikan anda dengan orang yang lebih aktif. Jadi, jangan menunjukkan muka yang muram dan mengeluh, cuba ubah aktiviti dengan menawarkan sedikit bantuan kepada rakan sekerja anda. Ia akan mengganggu anda daripada mood yang tidak baik dan menunjukkan bahawa anda cukup aktif di tempat kerja.

#7. Mengasingkan diri daripada persekitaran anda.

© depositphotos   © Pixabay

Kita semua berasa malu ketika kita mula bekerja di tempat baru. Tetapi jika anda secara fizikalnya memisahkan diri daripada rakan sekerja dengan tidak mengambil bahagian dalam aktiviti membina pasukan, atau selalu makan tengah hari seorang diri, itu bermakna anda tidak mahu mencipta hubungan yang mesra dengan mereka. Ini menunjukkan bahawa anda adalah orang yang suka menyendiri, tidak ramah dan tidak menarik. Oleh itu, tidak kira betapa sukarnya, cuba bebaskan diri anda daripada zon selesa anda dan lebih dekat dengan rakan-rakan sekerja anda (tetapi ingat untuk menghormati ruang peribadi mereka).

#8. Menyandar di objek sekitar.

© depositphotos   © depositphotos

Penyelidikan yang dilakukan di Universiti Stanford menunjukkan bahawa berdiri tegak menjadikan anda kelihatan lebih berkuasa secara langsung mahupun tidak langsung. Postur tubuh anda menyampaikan banyak maklumat kepada orang-orang di sekeliling anda. Oleh itu, jika anda bersandar di dinding, meja, dan objek lain, persekitaran anda dapat menafsirkannya sebagai tanda kelemahan. Sebaliknya, berdiri tegak akan membuatkan mereka melihat kekuatan dan keyakinan dalam diri anda.

#9. Memeriksa masa terlalu kerap.

© depositphotos   © depositphotos

Melihat jam tangan atau telefon bimbit anda semasa berbual dengan rakan sekerja, bos atau bahkan kawan anda adalah perkara yang paling biadab. Apakah yang akan anda fikirkan jika kawan anda terus memeriksa masa setiap saat semasa dalam perbualan? Anda mungkin fikir bahawa mereka bosan dan tidak berminat berbual dengan anda. Jadi letakkan telefon anda dan tumpukan perhatian semasa bercakap dengan orang lain. Beritahu mereka bahawa anda tergesa-gesa jika anda benar-benar mempunyai perkara yang lebih penting untuk dilakukan.

#10. Memalingkan badan ke arah lain.

© depositphotos   © depositphotos

Anda perlu menghadap orang yang sedang anda berbual untuk supaya anda tidak kelihatan seperti tidak berminat dengan perbualan tersebut. Bukan hanya mata dan telinga anda, seluruh badan anda perlu menghadap orang yang sedang bercakap dengan anda.

Sumber: BRIGHT SIDE

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds