Shiba inu atau shiba ken ialah yang terkecil daripada enam baka anjing spits asli dan tersendiri dari Jepun. Anjing kecil dan tangkas ini sangat sesuai untuk hidup di kawasan dengan bentuk muka bumi bergunung-ganang, shiba inu pada asalnya dibiakkan untuk tujuan pemburuan.

Ia kelihatan serupa dan kerap dikelirukan dengan baka anjing Jepun lain seperti anjing Akita atau anjing Hokkaido, tetapi shiba inu merupakan baka berbeza dengan jurai keturunan dan bersaiz lebih kecil daripada baka anjing Jepun lain. Ia merupakan salah satu baka anjing purba yang masih wujud di dunia ini.

Shiba inu merupakan anjing yang bijak dan berkelakuan lebih serupa dengan kucing berbanding anjing. Mereka suka mempunyai manusia di sekitar, namun mereka tidak semestinya mahu atau memerlukan perhatian anda. 

Bunyi seperti haiwan kesayangan yang sempurna untuk seseorang yang tidak boleh memutuskan antara kucing dan anjing, bukan? Hanya pastikan anda menjaga dan membesarkannya dengan baik. Walaupun mereka kelihatan comel, dan lucu. Shiba bukan untuk semua orang, pastikan anda tahu apa yang anda lakukan sebelum anda memeliharanya!

Berikut adalah gambar-gambar keletah mereka yang lucu:

#1. Bosannya hari ini

#2. Tiba-tiba telinganya muncul

shiba_charmy

#3. Bagaimana saya boleh membantu anda?

yu k

#4. Shiba inu sangat suka tidur, lagi-lagi di samping anak patung yang comel sepertinya

marutar

#5. Apa yang anda mahu?

hvrrysstyles

#6. Kenapa semuanya kelihatan terbalik?

rnehiebert

#7. “Tolong, saya tersangkut”

yamamochi223

#8. Mungkin selepas diserang oleh lebah

didlo

#9. Lihat senyumannya yang menawan

loopdeloops

#10. Latihan berenang

tommyrts

#11. Garangnya!

#12. Hidup yang sangat bahagia

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Galeri Foto Pesona Ria

Video Popular

Ad will display in 09 seconds