Adakah anda tahu mengapa bulan sentiasa menunjukkan kepada kita rupa yang sama? Bulan berperilaku seperti rakan tarian yang baik yang akan terus menerus melengkapkan temannya: ia selalu memaparkan rupa yang sama ke arah bumi. Video di dalam entri ini menggambarkan pusingan lengkap bulan yang dilihat oleh NASA Lunar Reconnaissance Orbiter.

Hal ini adalah kerana bulan berputar di sekeliling planet kita dengan tempoh orbit yang betul-betul sama dengan tempoh putaran pada paksinya sendiri. Oleh sebab itulah, tidak kira pada masa yang manapun kita melihat ke arah satelit kita, pergerakannya hanya membolehkan kita melihat salah satu daripada hemisferanya.

Rupa bentuk hemisfera yang berlawanan, yang merupakan rupa tersembunyi bulan, tidak dapat diperhatikan hingga tahun 1959, apabila siasatan Soviet Luna 3 telah dihantar ke kedudukan yang baik untuk memotret kawasan itu.

Bagaimanakah rupa tersembunyi bulan? Kedua-dua rupa bulan adalah sangat berbeza. Hemisfera yang kelihatan dikuasai oleh bintik hitam yang besar yang membentuk apa yang kita panggil ‘wajah bulan’ atau ‘lelaki bulan’. Titik-titik ini, yang dipanggil ‘laut’, adalah dataran besar yang dibentuk oleh lava dari letusan gunung berapi.

Walau bagaimanapun, hemisfera yang tersembunyi pada bulan sebenarnya jauh lebih bergunung ganang, hampir tidak mempunyai ‘laut’, dan permukaannya dipenuhi dengan kawah.

Ia benar-benar luar biasa apabila kita dapat mengetahui bulan dari semua aspeknya!

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Astronomi VIDEO

Video Popular

Ad will display in 09 seconds