Korea Selatan adalah salah satu negara dengan penduduk yang paling padat di dunia. Korea Selatan merupakan sebuah negara republik berpresiden yang terdiri daripada 17 bahagian pentadbiran. Ia merupakan sebuah negara maju dengan taraf hidup yang amat tinggi. Ia merupakan ekonomi keempat terbesar di Asia

Malaysia dan beberapa negara Asia Tenggara perlu berusaha lebih gigih jika mahu setanding dengan Korea Selatan.

Berikut adalah perkara biasa yang berlaku Korea Selatan:

#1. Mementingkan wanita mengandung

© nihilo503 / reddit

Semua wanita hamil di Korea Selatan menerima kad kredit khas daripada kerajaan. Kad ini mempunyai $500 padanya. Mereka boleh membelanjakan wang ini untuk rawatan perubatan dan semua ubat yang diperlukan.

Kerusi untuk wanita mengandung di keretapi bawah tanah ditandakan dengan warna merah jambu. Ini amat berguna untuk mereka yang berada di peringkat awal kehamilan. Terdapat juga tempat letak kereta khas untuk ibu mengandung.

#2. Hampir setiap perhentian bas mempunyai panel maklumat dengan jadual bas sebenar

© AdaKwon / pikabu

Semua bas di sini adalah baru dan dilengkapi dengan penghawa dingin. Para pemandu memakai pakaian seragam dengan sarung tangan putih dan cermin mata hitam. Bas beroperasi 24/7.

#3. Dibenarkan untuk mencuba makanan di pasar raya

© AdaKwon / pikabu

Di kebanyakan pasaraya Korea, kebanyakan makanan boleh dirasa dahulu. Tiada sesiapa yang mengawal seberapa banyak pelanggan mahu merasa makanan sebelum membeli … atau tidak membelinya.

#4. Setiap tadika mempunyai seragam dalam warna tertentu supaya anak-anak tidak akan hilang dalam orang ramai ketika berjalan di bandar

© AdaKwon / pikabu

#5. Di Korea Selatan mereka tidak makan anjing

Hampir keseluruhan generasi muda tidak pernah mencuba daging anjing. Walau bagaimanapun, masih terdapat hidangan ini di Korea Selatan, tetapi ia sangat mahal. Masakan Korea moden sangat sihat. Biasanya, mereka makan daging panggang (tanpa minyak), sayur-sayuran, dan beras. Korea sangat suka kopi.

#6. Tong sampah sangat terhad dan terdapat banyak tandas awam di Korea Selatan

© sawbutter / reddit

Tong sampah sangat terhad kerana warga Korea sangat kemas. Terdapat tandas awam di setiap stesen keretapi bawah tanah dan di setiap taman. Tandas sangat bersih dengan kabin berasingan untuk orang kurang upaya. Tandas wanita mempunyai meja khas untuk menukar lampin.

#7. Pengacara TV memakai pakaian kebangsaan pada Tahun Baru Korea

© AdaKwon / pikabu

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds