Berkembangnya teknologi hari ini bermakna dunia kini menyaksikan pelagai jenis ciptaan moden daripada segenap bidang yang ada.

Kini segalanya menjadi lebih mudah, pantas dan pelbagai idea baru serta inovasi yang lebih moden muncul bagi menggantikan sistem lama.

Kita sering melihat teknologi canggih dalam bidang perubatan, pengangkutan mahupun bidang pertanian dan seiring dengan itu wujud juga kecanggihan dalam pembuatan atau pemprosesan makanan. Buktiknya, jika dahulu semuanya dilakukan secara manual, makanan dihasilkan menggunakan tangan dan peralatan lama tetapi kini dengan mesin semuanya dapat dilakukan dengan lebih efisien.

Sejajar dengan itu, maka muncul lah pelbagai jenis makanan ‘baharu’ yang masih menggunakan bahan-bahan yang sama tetapi dengan dihasilkan dengan menggunakan alatan yang lebih moden. Contohnya, bahan asas sesuatu makanan adalah sama tetapi hasilnya adalah berbeza seperti bentuk dan rasanya yang berubah kerana kaedah menghasilkannya adalah lain daripada yang sebelumnya.

‘Pancake moden’ yang dihasilkan dengan kaedah yang lebih canggih dan mungkin rasanya juga lebih enak?

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds