Seperti yang kita semua ketahui, apabila haiwan jantan mencari pasangannya, mereka akan mengeluarkan beberapa bunyi pelik yang dikenali sebagai bunyi “caterwauling” untuk menarik perhatian haiwan betina. Tetapi berbeza dengan burung merak di mana mereka akan melebarkan ekornya bagi memberi persembahan corak ekor untuk menarik perhatian burung merak betina.

Setiap burung merak mempunyai rupa corak tersendiri, corak warna yang berbeza dan kelihatan mempunyai corak “mata” di seluruh bulu. Apabila burung merak jantan ingin menarik perhatian burung merak betina, dia akan menyebarkan sepenuhnya bulu ekornya untuk memaparkan warna dan “mata-mata” menunjukkan kepada burung merak betina.

Saiz dan corak ekor menjadi faktor untuk membantu merak betina itu memilih sama ada dia akan menjadi pasangannya atau tidak.

Berbanding dengan kebanyakan burung, bulu ekor yang panjang bagi merak jantan adalah yang biasa diterima oleh merak betina. Kerana ketika ia akan mengembangkan ekornya, corak yang indah dan berwarna-warni akan kelihatan.

Cantik bukan? Tonton video rakaman yang kami sediakan untuk anda melihat bagaimana menakjubkan burung merak ini ketika melebarkan ekornya.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Pesona VIDEO

Video Popular

Ad will display in 09 seconds