Adakah anda tahu bahawa perhubungan adalah sama pentingnya dengan kesihatan fizikal anda seperti diet dan senaman? Mengikut kajian, orang dewasa yang terasing secara sosial menghadapi risiko penyakit berbahaya yang sama seperti mereka yang tidak aktif secara fizikal. Hubungan pertama kita terbentuk dalam keluarga. Daripada keluarga jugalah keperibadian seseorang dibentuk.

Kami mencadangkan anda mengambil ujian psikologi ini untuk mengetahui bagaimana hubungan pertama anda telah membentuk keperibadian anda. 

Perhatikan gambar di bawah. Keluarga mana yang anda fikir bukanlah yang sebenar?

Jangan memikirkannya terlalu lama. Jawapan anda dapat menunjukkan keperibadian anda.

© depositphotos

Keluarga #1

© depositphotos

Jika jawapan anda adalah keluarga #1, anda mungkin bukan orang berorientasikan keluarga. Anda melayan kawan anda sebagai keluarga sebenar anda, dan dengan membantu mereka akan membuat anda bahagia.

Anda sentiasa berusaha untuk membawa sesuatu yang baik kepada kehidupan setiap orang. Mungkin anda dibesarkan tanpa tokoh bapa yang kuat, itulah sebabnya anda sentiasa melakukan yang terbaik membantu orang yang memerlukan anda – sama seperti apa yang ibu anda lakukan.

Keluarga ini mungkin bukan yang paling bahagia, tetapi mereka masih keluarga yang sebenar. Ibu jelas menjaga anaknya, memegang tangannya dan melindungi dia daripada bapa yang tidak mempedulikannya. Anda tidak mahu orang lain membesar seperti anda, itulah sebabnya anda memilih keluarga ini sebagai yang palsu.

Keluarga #2

© depositphotos

Sekiranya jawapan anda adalah keluarga #2, anda berorientasikan keluarga – bagi anda tidak ada yang lebih penting daripada keluarga anda. Anda percaya dalam membina hubungan yang stabil dan berkekalan berdasarkan kepercayaan dan komitmen.

Anda meletakkan keperluan keluarga anda terlebih dahulu, kadang kala mengabaikan anda sendiri jika ia bermakna anda boleh membuat orang yang anda cintai bahagia.

Anda mungkin menyedari bahawa orang-orang dalam gambar tidak kelihatan seperti sebuah keluarga. Orang dewasa tidak memberi perhatian kepada kanak-kanak itu, dan kanak-kanak itu tidak cuba untuk memegang tangan mereka – mereka kelihatan seperti orang asing yang sedang berjalan bersama-sama. 

Sebagai seorang yang mementingkan keluarga, anda dapat meneka keluarga ini adalah bukan sebuah keluarga yang sebenar.

Keluarga #3

© depositphotos

Jika jawapan anda adalah keluarga # 3, anda mungkin berasal dari keluarga yang tidak berfungsi. Oleh kerana zaman kanak-kanak traumatik anda, anda mempunyai masa yang sukar untuk mempercayai orang. Anda cemas, dan berinteraksi dengan orang lain sering menjadi cabaran bagi anda. Sentiasa bimbang tentang masa depan, dan cenderung terlalu memikirkan banyak perkara.

Orang-orang dalam gambar kelihatan seperti keluarga yang penuh kasih sayang dan bahagia. Mereka adalah sebuah keluarga yang sebenar. Ibu bapa hampir memeluk sambil berjalan, dan bapa memegang tangan anak itu.

Berkembang dalam keluarga yang tidak berfungsi membentuk pandangan anda dengan cara yang tertentu dan membuat anda mencurigakan tentang hubungan yang sihat. Anda tidak percaya bahawa sesuatu seperti itu benar-benar wujud, itulah sebabnya anda memilih keluarga ini sebagai sebuah keluarga yang palsu.

Adakah anda dapat meneka yang mana satu bukan keluarga yang sebenar? Sila kongsi keputusan anda dengan kami dalam ruangan komen.

Era Baru

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds