Strawberi mendahului senarai ‘Dirty Dozen’ pada tahun 2018 untuk tiga tahun berturut-turut. Satu sampel strawberi mendedahkan 22 racun perosak berasingan, dan satu pertiga daripada semua sampel mengandungi 10 atau lebih racun perosak. Racun makhluk perosak termasuk pelbagai bahan kimia yang membunuh serangga, tumbuhan, acuan dan tikus yang tidak diingini.

Bayam menduduki tangga kedua dalam senarai ‘Dirty Dozen’, diikuti oleh (dalam urutan pencemaran) nektar, epal, anggur, pic, ceri, pear, tomato, saderi, kentang dan lada manis. Setiap makanan ini positif diuji untuk sisa-sisa racun makhluk perosak dan mengandungi kepekatan racun perosak yang lebih tinggi daripada hasil lain.

Sebenarnya, hampir 70% sampel yang dihasilkan secara konvensional – tidak organik – yang tercemar, disahkan melalui ujian makmal. Satu sampel strawberi menunjukkan 20 racun perosak, laporan itu menunjukkan.

Lebih daripada 98% daripada strawberi, bayam, pic, nektar, ceri dan epal yang diuji positif sekurang-kurangnya satu racun perosak. Dan, secara purata, sampel bayam mempunyai 1.8 kali lebih banyak sisa racun makhluk perosak berbanding tanaman lain.

‘Implikasi kesihatan kronik’

Kanak-kanak mempunyai kecenderungan yang lebih besar terhadap racun perosak berbanding badan dewasa, laporan itu menekankan. Penyelidikan mengatakan bahawa “racun perosak boleh menyebabkan komplikasi kesihatan kronik pada kanak-kanak, termasuk masalah perkembangan saraf atau tingkah laku, kecacatan kelahiran, asma, dan kanser,” kata pengarang laporan Akademi Pediatrik Amerika 2012 yang dipetik oleh Kumpulan Kerja Alam Sekitar.

Kajian-kajian lain menunjukkan bahawa pendedahan awal kanak-kanak terhadap racun perosak – melalui ibu semasa kehamilan – mungkin juga berbahaya.

Pengguna yang ingin makan buah-buahan dan sayur sayuran dicadangkan membeli yang ditanam secara organik. Ataupun bilas buah-buahan dan sayur-sayuran menggunakan air paip sekurang-kurangnya 30 saat sebelum dimakan.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP KESIHATAN

Video Popular

Ad will display in 09 seconds