Oleh kerana sebahagian besar daripada kita kini sedar, Facebook dan laman rangkaian sosial lain menimbulkan risiko serius terhadap keperibadian kita di internet.

Skandal Cambridge Analytica – di mana 87 juta pengguna Facebook daripada seluruh dunia mempunyai data peribadi mereka yang telah disalah guna – ini telah mengajar kita supaya tidak seharusnya percaya laman media sosial untuk menyimpan maklumat peribadi kita. Terima kasih, Zuckerberg.

Itulah sebabnya jika anda masih merancang untuk menjaga akaun Facebook, anda harus benar-benar mempertimbangkan untuk mengeluarkan maklumat berikut daripada profil anda.

#1. Hari lahir anda

Mempunyai akses kepada hari lahir anda hanya memudahkan para penipu mendapatkan akses kepada butiran peribadi anda dan juga maklumat akaun bank anda.

#2. Nombor telefon anda

Adakah anda mahu semua rakan Facebook anda (atau orang yang melihat profil anda) untuk mempunyai nombor telefon anda? Jika tidak, padamkan!

#3. Gambar anak kecil anda

“Apa jenis maklumat yang ingin dilihat oleh kanak-kanak mengenai diri mereka dalam talian di kemudian hari?” tanya Victoria Nash, pengarah bertindak di Oxford Internet Institute. Kanak-kanak mungkin tidak mahu gambar mereka disiarkan di pelbagai halaman media sosial.

#4. Di mana anak anda bersekolah

Mengikut laporan oleh NSPCC, jumlah kesalahan seksual yang direkod telah meningkat dengan ketara sepanjang tahun lalu.

“Polis mencatatkan 36,429 kesalahan seksual terhadap kanak-kanak di UK pada 2013/2014,” laporan itu berbunyi. “Di England, Wales, Scotland dan polis Ireland Utara mencatatkan jumlah kesalahan seksual paling tinggi terhadap kanak-kanak pada dekad lalu.”

Ringkasnya, jangan memudahkan pesalah seks atau penculik berpotensi untuk mencari anak anda.

#5. Perkhidmatan lokasi

Pada tahun 2015, TechCrunch melaporkan bahawa lebih daripada 500 juta orang menggunakan Facebook daripada telefon bimbit mereka. Bilangan yang sama berpotensi menyiarkan lokasi mereka ke laman web, bermakna sesiapa sahaja boleh mengetahui di mana anda berada.

#6. Pengurus atau Ketua Pegawai Eksekutif anda

Bergantung pada tetapan privasi anda, atasan anda dapat melihat semua yang telah anda tulis di profil Facebook anda.

#7. Jangan tag lokasi anda

Orang yang mengetahui dengan tepat di mana anda berada bukan sesuatu yang baik. Dan jika anda menandakan lokasi anda di rumah, anda pada asasnya memberikan alamat anda.

#8. Bila dan di mana anda pergi bercuti

Tindakan ini seperti menjemput pencuri untuk memasuki rumah anda.

#9. Butiran kad kredit atau kad debit anda

Ini sangat jelas, jangan sesekali berkongsi butiran kewangan di media sosial.

#10. Gambar boarding pass anda

Kod bar di boarding pass anda berpotensi digunakan untuk mendapatkan maklumat peribadi yang anda berikan kepada syarikat penerbangan itu.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI

Video Popular

Ad will display in 09 seconds