Seorang wanita berusia 50-an berisiko mengalami lumpuh selepas mengamalkan pemakanan vegetarian selama lebih dari 30 tahun. Insiden ini berlaku di Wuhan, China. 

Menurut Oriental Daily, wanita itu mengalami masalah berat badan ketika berusia 20-an. Dia memiliki ketinggian 160cm dan berat kira-kira 55kg pada masa itu. Oleh itu, dia memutuskan untuk menjadi seorang vegetarian untuk mengurangkan berat badan.

Seehua

Dia mendapat hasil yang luar biasa apabila mengamalkan pemakanan vegetarian, dan mampu mengekalkan berat badannya pada 45kg.

“Saya menjauhkan diri daripada makan daging dan makanan berminyak. Oleh itu, berat badan saya menurun kepada 45kg dan saya telah mengekalkan gaya hidup ini selama 30 tahun. “

” Baru-baru ini, saya merasa seperti kaki saya tidak seimbang semasa berjalan. Selain itu, kedua-dua kaki dan tangan saya kerap berasa tidak berfungsi, “kata Tan.

Bimbang tentang keadaannya, dia pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan. Hasilnya, doktor mendapati bahawa neuron tulang belakangnya rosak pada pelbagai peringkat, yang pelik kerana keadaan ini biasanya dilihat pada pesakit kencing manis atau malnutrisi.

Seehua

Peperiksaan lanjut mendedahkan bahawa dia mengalami kekurangan vitamin B12 yang teruk, yang merupakan nutrien penting yang bertanggungjawab untuk memperbaiki neuron. Malah, tahap vitamin B12 dalam tubuh Tan hanya 10 peratus daripada manusia biasa.

Seehua

Menurut pakar neurologi di hospital, vitamin B12 membantu melindungi dan menyokong pertumbuhan neuron dalam tubuh manusia. Setiap makanan mempunyai jumlah vitamin B12 yang berbeza dan daging biasanya mempunyai peratusan yang lebih tinggi daripadanya.

Oleh itu, vegetarian seperti Tan lebih mudah terdedah kepada komplikasi ini. Sekiranya neuron rosak teruk kerana kekurangan vitamin B12, pesakit mungkin tidak dapat berjalan dan perlu tidur. Juga, pengecutan otot boleh berlaku dalam beberapa kes.

Jika diperhatikan, terdapat maklumat yang mendedahkan bahawa diet vegetarian dikaitkan dengan kekurangan vitamin B12, dan mungkin akan menghadapi penyakit jantung. Vegetarian yang tidak mengamalkan susu dan telur dalam pemakanan mereka sangat terdedah kepada keadaan ini. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya di sini.

Memang benar bahawa diet vegetarian sangat membantu dalam menurunkan berat badan, tetapi tidak dianjurkan untuk diamalkan dalam jangka masa yang lama, kata doktor.

Juga, vegetarian digalakkan untk mengambil suplemen vitamin B12 atau ekstrak ragi, seperti Marmite, oleh kerana mereka tidak memakan produk tenusu dan daging.

Seehua

Tidak dijelaskan apakah rawatan yang diberikan kepada Tan dan bagaimana keadaannya sekarang, tetapi kami yakin bahawa neuron tulang belakangnya yang rosak akan semakin baik dan dia akan pulih sepenuhnya.

Era Baru

Share
Kategori: GAYA HIDUP KESIHATAN

Video Popular

Ad will display in 09 seconds