Nampaknya pengguna perlu mengeluarkan lebih banyak wang untuk ansuran bulanan mereka selepas ini.

Mungkin ada daripada anda sudah sedia maklum, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 0.25 peratus kepada 3.25 peratus sekarang, dan ia akan memberi kesan langsung kepada jumlah pinjaman yang perlu dibayar.

Sumber: BNM

Menurut Compare Hero, OPR adalah kadar faedah semalaman yang dikenakan oleh bank terkemuka kepada bank peminjam. Rangkaian ini akan memberi kesan kepada  pengguna yang mengambil pinjaman daripada bank peminjam.

Oleh itu, pengguna yang membeli kereta, atau perkhidmatan pinjaman perumahan yang sedia ada mungkin perlu membayar lebih kerana kenaikan kadar faedah.

Sumber: Simon Har Blogspot

Pemberitahuan telah dihantar kepada peminjam pinjaman seawal Februari 2018 dan mereka dijangka mengikuti kadar terkini mulai April 2018. Juga, pengguna dinasihatkan untuk menjelaskan dengan bank masing-masing mengenai jumlah pembayaran ansuran terkini untuk mengelakkan berlakunya sebarang masalah.

Netizen terkejut dengan berita ini kerana ini bermakna mereka perlu mengeluarkan lebih banyak wang untuk menyelesaikan ansuran bulanan mereka.

“Saya sudah menerima notis pada bulan lalu. Sekarang saya perlu membayar lebih kira-kira seratus ringgit sebagai tambahan untuk pinjaman perumahan saya, ” kata seorang netizen.

“Saya menerima notis pada tahun lepas dan diberi dua pilihan. Sama ada saya perlu membayar lebih pada setiap bulan atau saya memilih untuk panjangkan tempoh ansuran saya, ” kata pengguna Facebook yang lain.

Jadi, sekiranya anda belum menerima apa-apa notis daripada bank anda, sila hubungi mereka untuk mengelakkan daripada dikenakan bayaran yang lebih banyak untuk jumlah yang tertunggak!

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Ekonomi NASIONAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds