Penyelidikan menunjukkan bahawa tanggapan pertama terbentuk dalam masa 7 saat semasa bertemu seseorang. Jika anda mempunyai temu duga kerja, pengurus boleh membuat keputusan untuk mengambil anda bekerja atau tidak hanya dalam 30 saat.

Dengan mengelakkan kesilapan biasa yang merosakkan tanggapan pertama, ia dapat meningkatkan peluang anda untuk mencari pekerjaan, rakan, pelanggan, atau pasangan hidup.

Anda perlu elak daripada melakukan kesilapan biasa yang boleh membuat anda kelihatan kurang ajar, bosan, mementingkan diri sendiri, dan menjengkelkan di mata orang yang anda temui buat kali pertama.

Baca senarai ini hingga ke akhir untuk mengetahui bagaimana untuk mengelakkan kesilapan dan menggunakan 7 saat anda dengan bijak.

#1. Cara berjabat tangan yang salah

© depositphotos   © depositphotos

Cara berjabat tangan adalah penting dalam tanggapan pertama. Kajian menunjukkan bahawa orang yang berjabat tangan dengan lemah dinilai sebagai pemalu, cemas, kurang terbuka, dan kurang kemampuan.

Satu lagi kesilapan yang biasa dilakukan oleh orang ialah memegang tangan orang lain terlalu lama. Jika anda ingin berjaya, berjabat tanganlah dengan kukuh dan berjabat tangan selama dua saat.

#2. Posisi tangan yang salah

© shutterstock   © shutterstock

Kedudukan tangan anda ketika duduk juga penting. Anda boleh meletakkan tangan anda di pangkuan anda, tetapi jangan meletakkannya di dalam poket anda kerana ia akan memberi maksud anda menyembunyikan sesuatu.

Jika anda meletakkan tangan anda di atas meja, jangan memegang tangan anda terlalu ketat atau letakkan telapak tangan anda, ia dapat menunjukkan bahawa anda ingin mengawal penemuduga.

Selain itu, meletakkan tangan di atas meja adalah posisi yang sesuai dan lebih baik di Barat, namun isyarat ini dianggap kurang sopan di Jepun dan India.

#3. Gula-gula getah

© depositphotos   © depositphotos

Sekiranya seseorang melihat anda untuk kali pertama dan anda mengunyah gula-gula getah, mereka mungkin menganggap anda seorang yang tidak matang dan keanak-anakan. 

Mengunyah gula-gula getah semasa temuduga kerja adalah idea yang tidak baik. Bagaimanapun, dalam keadaan kurang formal, orang yang mengunyah gula-gula getah biasanya dianggap sebagai seorang yang lebih mesra dan mudah didekati.

#4. Mengelak bertentangan mata

© depositphotos   © depositphotos

Bertentangan mata adalah alat yang berkuasa untuk membuat tanggapan pertama menjadi lebih baik. Kajian menunjukkan bahawa orang yang mengekalkan bertentangan mata semasa bercakap dan mendengar dianggap sebagai seorang yang lebih yakin dan pintar.

Orang yang mengelak daripada bertentangan mata, sebaliknya, dilihat sebagai kurang ikhlas, kurang menarik, dan lebih cemas.

#5. Bermain dengan rambut anda

© depositphotos   © depositphotos

Walaupun telah terbukti wanita menyentuh rambut mereka sehingga 18 kali sehari, bermain dengan rambut boleh menghantar isyarat yang salah kepada orang yang anda sedang bercakap.

Walaupun ia sering digunakan sebagai teknik menggoda, ia juga boleh menunjukkan kebimbangan, harga diri yang rendah, tekanan, dan ketidakselesaan.

Apabila bermain dengan rambut menjadi berulang dan obsesif, ia juga boleh memberi isyarat bahawa anda sukar untuk mengawal diri anda.

#6. Topik perbualan yang salah

© depositphotos   © depositphotos

Terdapat beberapa topik yang tidak akan membantu anda membuat tanggapan pertama anda menjadi lebih baik: masalah kesihatan, wang, agama, bekas majikan atau bekas rakan kongsi, politik, atau kehidupan peribadi dan masalah.

Cuba untuk tidak menumpukan perbualan hanya pada diri sendiri dan jangan lupa mendengar orang yang anda sedang bercakap.

#7. Menyerang ruang peribadi

© depositphotos   © depositphotos

Ruang peribadi adalah jarak antara anda dan orang yang anda bercakap dengannya.

Penyelidik membezakan empat tahap ruang peribadi. Jarak antara anda dan orang yang baru anda jumpai di mesyuarat rasmi haruslah sekitar 4 hingga 12 kaki.

Jika anda mendekati orang lain terlalu rapat, anda mungkin kelihatan agresif, sementara berdiri terlalu jauh menunjukkan anda tidak berminat.

#8. Membuat bunyi yang mengganggu

© depositphotos   © depositphotos

Apa-apa bunyi rawak yang anda buat, seperti mengetuk kaki anda, atau mengetuk jari anda mungkin menjengkelkan dan mengganggu orang lain.

Mengetuk boleh menunjukkan kegelisahan, kejengkelan, atau tidak sabar, dan juga boleh membawa maksud anda berbohong atau cuba menjengkelkan orang lain.

Walaupun retak jari boleh membantu anda melegakan tekanan, ia adalah salah satu daripada bunyi yang paling menjengkelkan, menurut satu tinjauan yang dijalankan oleh The New York Times.

#9. Selalu memeriksa jam tangan atau telefon bimbit anda

© depositphots   © depositphotos

Orang biasanya memeriksa telefon mereka 110 kali sehari! Namun, sangat tidak sopan untuk memeriksa telefon atau jam tangan anda semasa perbualan. Ia menunjukkan bahawa anda tidak berminat dengan orang tersebut, anda bosan, dan anda mempunyai perkara yang lebih baik untuk dilakukan. 

Kajian menunjukkan bahawa walaupun dengan meletakkan telefon anda di atas meja sebelah, ia akan mengurangkan kualiti perbualan.

#10. Terlupa nama

© depositphotos   © depositphotos

Adalah memalukan jika anda terlupa nama seseorang, terutama jika orang itu mengingati nama anda. Untuk mengelakkan ini, segera ulangi nama selepas pengenalan.

Jangan gunakan alasan yang anda sukar untuk mengingati nama, jika anda berminat dengan orang itu, namanya akan selalu berada dalam kepala anda.

#11. Lewat

© depositphotos   © depositphotos

Apabila anda tiba lewat, anda memberi tanggapan bahawa anda tidak boleh dipercayai, perancangan masa yang lemah, tidak menghargai masa orang lain, dan kekurangan komitmen.

Cuba untuk menguruskan masa anda dengan baik dan tidak perlu tergesa-gesa. Walaupun anda tiba tepat pada masa tetapi terpaksa berlari sebelum itu, maka ia akan menganggu fokus anda.

#12. Pakaian yang teruk

© depositphotos   © depositphotos

Statistik menyatakan bahawa 55% daripada tanggapan pertama adalah berdasarkan penampilan anda. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa penampilan, ketinggian, berat badan, warna rambut dan jumlah solekan dapat mempengaruhi saiz gaji anda.

Sekiranya anda bertemu seseorang untuk kali pertama cuba konservatif dan neutral dalam pilihan pakaian anda dan jangan gunakan minyak wangi yang berbau kuat. 

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP Kerjaya

Video Popular

Ad will display in 09 seconds