Ia bukannya rahsia bahawa orang kaya mempunyai banyak tabiat yang baik dan ramai orang mengaku bahawa inilah sebabnya mereka berjaya. Tetapi bagaimana jika seseorang yang tidak mempunyai jutaan wang dalam akaun bank mereka memutuskan untuk mengamalkan tabiat orang kaya dan lakukan seperti apa yang mereka lakukan? Apa yang akan dirasakan oleh orang tersebut dan bagaimanakah perubahan hidup mereka?

Jadi, lelaki ini memutuskan untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan ini sebab itulah dia mula mengamalkan rutin harian atau tabiat orang terkaya di dunia selama 6 bulan.

Dia juga berkongsi bagaimana kehidupannya berubah selepas mengamalkan tabiat-tabiat di bawah. Berikut adalah perkongsiannya:

Tabiat # 1: Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

Sebelum ini saya tidak banyak bersenam. Saya hanya pergi ke gim sebulan sekali.
Jadi, saya memutuskan untuk membuat perubahan dengan pergi ke gim 4 kali seminggu.

Ini adalah kalendar saya (bulatan merah adalah workout) dan program latihan ini saya dapati di internet.

Bahagian yang paling sukar adalah pembungkusan beg dan pergi ke gim selepas bekerja sepanjang hari. Saya benar-benar mahu berehat di sofa, berehat, menonton filem, atau hanya tidur. Tetapi jika pada kalendar sudah ditandakan pada hari itu anda perlu ke gim, anda perlu pergi ke gim tidak kira apa.

10 hari kemudian, ia sudah menjadi kebiasaan. Kemalasan dan keletihan di malam hari hilang entah bagaimana dan badan saya sudah bersedia untuk aktiviti fizikal. Kerana toksin dapat meninggalkan tubuh saya dengan lebih cepat, saya mula tidur dengan lebih baik dan bangun tidur dengan lebih mudah. Selain itu, bersenam adalah cara yang baik bagi saya untuk berehat. Saya perasan bahawa saya menjadi lebih fokus dan tenang.

Tabiat # 2: Bertemu dengan orang baru setiap masa.

Dikatakan bahawa komunikasi adalah mata wang orang yang berjaya. Itulah sebabnya semasa percubaan, saya cuba berjumpa dengan orang baru.

Pada mulanya, saya membuat senarai semua orang yang saya kenal dan membahagikannya kepada 2 kumpulan:

Orang yang berguna: Yang saya rasa selesa dan saya ingin berjumpa dengan mereka sekerap mungkin.

Orang-orang toksik: Orang-orang yang membuat saya berasa buruk. Saya elak untuk selalu berjumpa.

Untuk membuat kawan-kawan baru, saya memutuskan untuk melawat pameran dan acara yang berbeza yang saya minat. Saya terkejut untuk mengetahui berapa ramai orang baru dan menarik dengan hobi yang sama yang dapat anda temui dalam satu hari sahaja. Saya boleh belajar banyak daripada mereka. Dan mungkin ia akan membantu saya mencapai sesuatu pada masa akan datang.

Tabiat # 3: Bermeditasi setiap hari.

Orang yang berjaya tidak hanya memberi perhatian kepada tubuh mereka tetapi juga kepada minda mereka. Jadi, untuk berehat dan mendapatkan minda yang tenang, mereka bermeditasi setiap hari.

Agar tidak terganggu oleh bunyi luar, saya mendengar bunyi alam semula jadi dalam mana-mana aplikasi meditasi yang percuma.

Meditasi adalah cara yang sangat baik untuk mendapatkan minda yang tenang dan memperbaharui tenaga anda (terutamanya apabila anda dalam tekanan). Sebelum ini, saya tidak fikir ia sangat penting.

Oleh itu, saya memutuskan untuk melakukannya 20 minit pada waktu malam sebelum tidur atau saya membahagikannya kepada 2 sesi – satu pagi dan satu malam.

Saya perhatikan hasilnya tersebut pada minggu kedua. Saya lebih mudah untuk berfikir tugas saya sepanjang hari, dan jawapan kepada banyak soalan telah dijumpai dengan lebih mudah daripada sebelumnya.

Tabiat # 4: Baca banyak buku yang berguna.

Saya sangat sukakan buku. Tetapi saya jarang mempunyai masa untuk membacanya. Itulah sebabnya saya mempunyai banyak buku yang tidak pernah saya baca.

Orang yang berjaya baca buku bukan kerana keseronokan, tetapi untuk mendapatkan sesuatu yang berguna. Itu sebabnya kebanyakannya membaca biografi, buku sejarah, buku motivasi diri, dan kesusasteraan perniagaan. Jadi, saya memilih buku-buku sedemikian daripada koleksi saya.

Buku-buku yang saya baca pada bulan pertama dan bulan kedua.

Saya memutuskan untuk membawa satu buku dengan saya sepanjang masa dan membacanya dalam perjalanan pergi bekerja dan pulang ke rumah atau semasa makan tengah hari. Selain itu, semasa bersenam dan berjalan, saya mendengar audiobooks atau podcast.
Oleh itu, pada bulan pertama, saya membaca (dan memahami) hampir 4 buah buku. Ini sangat berguna.

Tabiat # 5: Tetapkan matlamat dan berusaha mencapainya.

Saya membuat keputusan untuk membuat senarai tugasan dan menetapkan tugas sepanjang minggu. Untuk ini, saya menggunakan aplikasi todois, wunderlist, atau catatan sticky note biasa.

Pada sticky note, saya menulis tugas yang perlu saya lakukan pada hari itu atau pada masa terdekat.

Pada mulanya, apabila saya melihat kalendar saya dan senarai tugasan besar, saya fikir saya tidak akan membuatnya sehingga akhir percubaan dengan jadual sedemikian. Walau bagaimanapun, ia ternyata lebih mudah. Walaupun saya tidak mencapai semua matlamat, saya berjaya melakukan lebih banyak perkara pada minggu pertama daripada yang saya lakukan sepanjang bulan sebelumnya. Dan saya tidak berasa letih.

Tabiat # 6: Pakai pakaian yang ringkas.

Banyak orang yang berjaya menggunakan apa yang mereka panggil “Lego wardrobe.” Ini bermakna anda hanya mempunyai beberapa pakaian asas. Sebagai contoh, Mark Zuckerberg telah membeli pakaian yang sama selama bertahun-tahun.

Saya membuat keputusan untuk melakukan perkara yang sama. Saya membuang semua kemeja-T yang bercetak, seluar jeans yang koyak, dan benda-benda lain yang saya tidak boleh selalu pakai. Saya pergi ke kedai dan membeli beberapa kemeja-T, baju sejuk, beberapa pasan seluar jeans dan saya letakkan di dalam almari pakaian saya.

Inilah pakaian saya sekarang.

Ini adalah salah satu keputusan terbaik. Saya berhenti membuang masa memikirkan apa yang perlu dipakai setiap hari. Saya berhenti memikirkan sama ada pakaian saya bergaya atau tidak. Dan saya dapat menyimpan banyak wang kerana pakaian yang mengikut trend selalunya sangat mahal.

Tabiat # 7: Berjimat cermat.

Adalah diketahui bahawa ramai orang kaya dan berjaya tidak membelanjakan wang mereka untuk perkara yang tidak berguna dan mereka mengawal perbelanjaan mereka. Untuk mengikuti contoh mereka, saya memutuskan untuk merekod perbelanjaan saya.

Saya merekod semua perkara yang saya beli setiap hari ke senarai supaya saya dapat mengetahui ke mana saya menghabiskan wang saya. Saya menyedari bahawa, adalah lebih murah membeli makanan untuk sepanjang minggu.

Saya mempunyai strategi yang berbeza untuk pembelian yang lebih besar. Setiap kali saya ingin membeli sesuatu, saya bertanya pada diri sendiri soalan ini, “Adakah ini berguna? Adakah ia akan membuat saya lebih baik? “Dan jika jawapannya adalah” Ya “, maka saya meletakkan perkara itu pada senarai pembelian masa depan. 2 minggu kemudian, saya kembali ke senarai, dan jika saya masih mahu membeli perkara itu, saya membelinya. Tetapi selalunya, itu hanya satu harapan jangka pendek.

Oleh itu, pada bulan pertama, saya menyimpan 40% daripada gaji saya, dan pada bulan kedua – hampir 60%.

Tabiat # 8: Bangun dan tidur awal.

Ini adalah tabiat yang paling sukar untuk diadaptasi kerana saya biasanya tidur lewat untuk menonton rancangan TV dan akan menetapkan semula penggera setiap pagi.

Inilah jadual bangun pagi saya.

Untuk menyelesaikan masalah ini, saya memutuskan untuk bangun pada waktu yang sama setiap hari dan datang bekerja satu jam lebih awal. Saya menyelesaikan masalah dengan menggunakan pengesan kecergasan dengan jam penggera. Ia mengira kadar denyut jantung saya dan jika saya masih tidur selepas penggera berhenti berbunyi, ia bergetar sehingga saya bangun.

Ia mengambil masa kira-kira 3 hari untuk mendapatkan jadual yang betul (dan itu benar-benar sukar). Walau bagaimanapun, pada akhir minggu pertama, saya menyedari bahawa saya dapat melakukannya dengan lebih banyak.

Kesimpulannya

Semua tabiat ini benar-benar membantu saya menjadi lebih baik, lebih sihat, dan lebih pintar. Ia banyak mengubah hidup saya. Ia bukan sesuatu yang  mudah tetapi sekarang saya lebih banyak membaca, saya kurang letih, saya telah bertemu dengan orang baru dan sekarang saya menggunakan masa lapang saya dengan lebih bijak.

Mulai sekarang, saya tidak akan meninggalkan tabiat ini dan saya akan menambah yang baru dan saya akan memberitahu anda apa yang berlaku pada masa akan datang.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP Kerjaya

Video Popular

Ad will display in 09 seconds