Jika anda seperti kebanyakan orang, anda mungkin memiliki mainan ini di bilik mandi anda sekarang. Ya, kita bercakap tentang mainan itik getah yang kecil dan comel – yang disukai oleh kanak-kanak dan orang dewasa.

Walau bagaimanapun, para pakar memberi amaran kepada kita bahawa mainan yang seolah-olah tidak berbahaya ini sebenarnya berbahaya. Menurut penyelidik Switzerland dan Amerika, mainan ini adalah tempat perlindungan bakteria.

Kajian mendapati bahawa itik getah adalah sangat kotor!

Kredit: Alamy

Kajian dijalankan oleh Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology, ETH Zurich dan University of Illinois, memberitahu kita bahawa 4 daripada 5 itik getah mengandungi “bakteria patogen”.

Apabila melihat gambar ini, anda pasti akan membuang mainan mandi yang comel ini.

Kredit: Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology

Diterbitkan dalam jurnal Biofilms dan Microbiomes, kajian itu memberitahu kita bahawa penyelidik mendapati jumlah bakteria dan fungus yang besar di mainan getah ini – terutamanya kerana polimer murah yang digunakan dalam pembuatannya.

Ini diperburuk oleh cecair badan (seperti air kencing dan peluh) dan juga sabun dalam air mandi kerana mereka menambah mikrob dan nutrien yang membawa kepada pertumbuhan bakteria di dalam mainan itik ini.

Menurut Lisa Neu, ahli mikrobiologi dan penyelidik utama, mereka juga memeriksa mainan getah lain.

Dia berkongsi:

“Kami mendapati perbezaan yang sangat besar antara mainan mandi haiwan yang berbeza.

“Salah satu sebabnya adalah bahan, kerana ia mengeluarkan karbon yang boleh berfungsi sebagai makanan bagi bakteria.”

Walaupun sesetengah bakteria boleh membantu meningkatkan sistem imun kanak-kanak, mereka juga boleh menyebabkan jangkitan mata, telinga dan usus, yang dinyatakan oleh penyelidik. Mereka juga mencadangkan pertumbuhan bakteria dan kulat boleh dicegah jika polimer berkualiti tinggi digunakan dalam pembuatan mainan kanak-kanak.

Tonton laporan video ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut:


Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: KESIHATAN VIDEO

Video Popular

Ad will display in 09 seconds