IQ Albert Einstein adalah 170, Stephen Hawking adalah 160, Ashton Kutcher adalah 160, dan Natalie Portman adalah 140. Ramai yang menyangka bahawa orang pintar tidak mempunyai banyak masalah dan benar-benar gembira. Tetapi ternyata, kebahagiaan jarang berlaku di kalangan orang pintar.

Hanya untuk anda, kami telah mengetahui mengapa orang pintar sering merasa kesunyian, dan sering berasa tidak berpuas hati.

#10. Mereka cenderung untuk membuat andaian dalam segala perkara

Orang yang mempunyai IQ tinggi cenderung terus menganalisis peristiwa kehidupan mereka. Lama kelamaan, ini memenatkan mereka kerana penemuan mereka sering penuh dengan ketakutan dan kekecewaan, dan dilema nyata timbul di kepala mereka.

Penulis dan jurulatih Robert Taibbi mengesyorkan belajar bagaimana menerima hak anda untuk membuat kesilapan, dan juga menerima kesilapan orang lain.

Tiada manusia yang sempurna, jadi kita tidak boleh membuat tragedi dengan mengkritik atau bergosip. Terima kehidupan anda seadanya dan teruskan kehidupan seperti biasa.

#9. Mereka terlalu mendesak diri sendiri dan orang lain

Orang pintar tahu dengan jelas apa yang mereka mahu. Selalunya mereka melihat dunia dengan cara yang ideal, dan sukar bagi mereka untuk melepaskan harapan mereka. Ini menghalang mereka daripada menerima kepuasan daripada kehidupan dan berasa gembira, dan realiti dunia di sekeliling mereka hanya membawa kekecewaan.

Dalam bukunya, “True Happiness” Martin Seligman, ahli psikologi di University of Pennsylvania, menyeru kita setiap hari untuk “bersyukur”.

Hanya ingat perkara-perkara dan peristiwa-peristiwa yang membuat anda merasa bersyukur. Ia akan mengelakkan anda daripada berfikiran negatif dan membantu anda untuk melihat banyak perkara lain. Atau cuba simpan diari perkara yang anda bersyukur, dan setiap hari, pastikan anda menulis di dalamnya tentang apa yang anda miliki (keluarga, kesihatan, rakan, pendidikan, dan kebebasan).

#8. Mereka tidak mempunyai hubungan yang mesra

Semua orang mahu mengalami kefahaman dalam hubungan yang rapat. Tetapi sangat sukar bagi orang pintar untuk bercakap dengan seorang secara terbuka kerana mereka sering salah faham.

Mereka mahu bercakap tentang peristiwa penting dan bermakna, perkara yang jarang diterima dan difahami. Menurut saintis, sosialisasi bagi orang yang mempunyai IQ tinggi adalah lebih menyakitkan daripada kesepian.

Cuba untuk mempertimbangkan semula persekitaran anda. Cari cara untuk membuat kenalan baru dengan masyarakat sekitar.

Menghargai saudara-saudara yang ikhlas mencintaimu – inilah cara terbaik untuk menghilangkan rasa tidak senang, menurut ahli psikologi David G. Myers.

#7. Mereka mengalami masalah psikologi

Banyak kajian saintifik mengesahkan bahawa orang intelektual sering mengalami gangguan mental. Para saintis tidak dapat mencari ketergantungan langsung di sini, tetapi hakikatnya kekal.

Kebiasaan analisis berterusan membawa kepada refleksi yang kerap mengenai kehidupan, kematian dan rasa kewujudan. Semua ini dalam kebanyakan kes membawa kepada kemurungan.

Penyelesaian? Bantu orang lain lebih kerap, bahkan orang asing. Kajian telah menunjukkan bahawa orang yang membantu orang lain akan mengalami rasa harmoni batin lebih kerap daripada orang-orang yang mengabaikan masalah orang lain.

Di samping itu, ini merupakan alasan yang sangat baik untuk mengabaikan pemikiran yang suram.

#6. Mereka berusaha memenuhi harapan orang lain

Kejayaan akademik orang-orang seperti ini membawa kepada jangkaan masa depan yang lebih tinggi daripada orang lain. Beban seperti itu juga sering membuktikan menjadi beban yang tidak dapat ditanggung terutama untuk kanak-kanak berbakat yang tidak diberi peluang sejak awal kanak-kanak.

“Terlalu fokus dan risau tentang apa yang orang lain fikir tentang kita akan menghalang kita daripada hidup dalam kegembiraan. Cuba anggap pembelajaran dan bekerja sebagai permainan: melibatkan diri sepenuhnya dalam proses dan cuba untuk tidak terjebak dalam hasilnya,” nasihat daripada ahli psikologi terkenal, Mihaly Csikszentmihalyi.

#5. Mereka jarang membuat keputusan yang rasional

Menurut kajian, dalam kehidupan seharian mereka, orang intelektual membuat banyak kesilapan seperti orang lain. “Orang yang mempunyai IQ yang tinggi sering membuat tindakan yang tidak masuk akal dan lebih cenderung kepada khayalan dan bergantung pada intuisi,” kata pengarang kajian tersebut.

Ahli sains Igor Grossman dari University of Waterloo mencadangkan bahawa orang-orang seperti itu harus menceritakan masalah mereka kepada pihak ketiga untuk melepaskan diri secara emosi, mengurangkan berat sebelah dan membuat kesimpulan yang lebih bijak.

#4. Mereka tidak selalunya berjaya

Kajian telah menunjukkan bahawa 85% kesejahteraan kewangan bergantung kepada perkara-perkara seperti keperibadian dan keupayaan untuk berkomunikasi dan berunding.

Pemenang Hadiah Nobel, ahli psikologi Daniel Kahneman, mendapati orang lebih bersedia untuk melakukan perniagaan dengan seseorang yang mereka suka dan percaya, walaupun mereka ditawarkan dengan produk yang lebih mahal.

Menurut saintis, emosi, moral dan fizikal memainkan peranan yang lebih besar dalam mencapai kejayaan kewangan. Belajar untuk membangunkan ini dalam diri anda.

Kecerdasan emosi diungkapkan oleh seberapa baik anda dapat memahami perasaan sendiri dan perasaan orang lain. Kepintaran moral adalah bagaimana perasaan anda mengawal kewajiban dan kejujuran anda. Petunjuk kecerdasan fizikal adalah bagaimana anda menjaga badan anda (pemakanan, sukan, rehat dan kesihatan).

#3. Mereka mengalami lebih banyak tekanan

Para saintis Kanada membuat kesimpulan bahawa orang yang mempunyai IQ tinggi terlalu memikirkan masalah mereka. Mereka kebiasaannya sering berfikir tentang apa yang berlaku, termasuk perkara-perkara yang negatif, membawa mereka kepada tekanan yang kronik.

Menurut nasihat ahli psikologi Mihaly Csikszentmihalyi, adalah penting belajar bagaimana untuk melupakan sementara perasaan negatif apabila kita menghadapi banyak masalah. Ini akan membantu kita dengan tenang menganalisis keadaan dan mencari cara baru untuk keluar daripada keadaan yang sukar.

#2. Mereka lebih cenderung mempunyai masalah kesihatan

Lebih bijak orang itu, lebih lewat dia tidur  – inilah kesimpulan yang dibuat oleh para saintis. Perkara tersebut diketahui boleh menyebabkan penyakit jantung.

Di samping itu, ternyata orang yang mempunyai kecerdasan yang sangat tinggi terdedah kepada alkohol dan merokok disebabkan oleh kebimbangan.

Pembicara motivasi, penulis, dan ahli perniagaan Adam J. Jackson menasihati anda untuk belajar bagaimana untuk berehat. Cuba untuk mengatur percutian dan jangan lupa untuk berehat setiap hari (tidur malam secukupnya) dan juga memperuntukkan masa untuk tidak melakukan apa-apa.

Secara kerap melakukan latihan fizikal yang anda sukai. Semasa aktiviti ini, tubuh membentuk “hormon kegembiraan” – atau dikenali sebagai endorphin, yang dapat meningkatkan emosi anda.

#1. Mereka berasa lebih selesa sendirian

Orang yang sangat pintar mengalami ketidakselesaan jika kerap bersama rakan-rakan. Mereka terlalu tertumpu pada mencapai matlamat mereka dan dengan itu mereka akan mengelak diri daripada meluangkan banyak masa bersama orang lain.

Jika anda selesa sendirian, ini hebat, tetapi anda tidak boleh mengasingkan diri anda daripada orang lain. Pakar psikologi telah membuktikan bahawa orang yang meluangkan masa bersama orang yang mereka sayangi berasa lebih bahagia pada akhir hidup mereka.

Adalah penting untuk berkongsi pengalaman dan kegembiraan anda – proses komunikasi adalah sangat penting. Fikirkan tentang cara berinteraksi yang menarik untuk diri anda.

Era Baru

Share
Kategori: GAYA HIDUP Kebenaran

Video Popular

Ad will display in 09 seconds