Kepada semua pencinta kucing di luar sana, saya pasti anda akan tahu bila kucing anda berasa gembira kerana anda pasti mendengar bunyi purr. Ia adalah satu tanda kegembiraan.

Tetapi adakah anda pernah mendengar harimau berbunyi purr? Anda mungkin mendapati ia aneh untuk mendengar bahawa harimau berbunyi purr. Mereka sebenarnya melakukan sesuatu yang lain.

Prusten adalah penyuaraan yang dibuat oleh hanya tiga ahli keluarga Panthera: harimau akar, harimau belang dan harimau bintang salji.

Prusten juga disebut sebagai chuffing atau chuffle. Chuffing adalah penyuaraan yang bermaksud tidak mengancam. Ia digunakan antara dua kucing yang saling menyapa, berkomunikasi atau ibu yang berkomunikasi dengan anaknya.

Ia juga tidak biasa untuk melihat harimau yang berada di dalam zoo atau pusat perlindungan membuat bunyi chuffing dengan penjaga manusia mereka sebagai cara untuk menyambut mereka atau menyatakan kegembiraan.

Tonton video di bawah untuk melihat bagaimana harimau ini menunjukkan kegembiraannya apabila bertemu penjaganya dengan membuat bunyi chuffing:

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds