Facebook baru-baru ini mendapati dirinya dalam bahaya kerana penglibatannya dengan syarikat data United Kingdom, Cambridge Analytica.

Syarikat itu dilaporkan telah memperoleh jutaan maklumat peribadi pengguna melalui platform media sosial dalam usaha untuk membina perisian yang dapat menyasarkan pengundi yang berpotensi dalam berbagai kempen politik seperti kemenangan pemilihan Presiden Donald Trump pada 2016.

Citizen Digital

Kini, laman media sosial yang popular ini sekali lagi di bawah pengawasan selepas ia telah mendedahkan bahawa mereka telah merekod segala panggilan telefon dan sejarah sistem pesanan ringkas SMS beberapa pengguna Android.

Baru-baru ini, seorang pengguna Twitter berkongsi bahawa dia mendapati rekod keseluruhan panggilannya selepas memuat turun data Facebooknya. Sejumlah pengguna Android juga perasan hal yang sama, dengan sebahagian daripada mereka mendakwa bahawa data mereka mula direkodkan bermula daripada awal Januari 2000.

Twitter

Twitter

Twitter

Twitter

Sehubungan itu, Facebook telah mengeluarkan kenyataan, mengatakan bahawa panggilan dan sejarah teks mesej adalah salah satu ciri opt-in mereka untuk pengguna Messenger atau Facebook Lite

“Ini membantu anda mencari dan berhubung dengan orang yang anda sayangi, dan memberikan anda pengalaman yang lebih baik dalam menggunakan aplikasi Facebook. Namun ia tidak diwajibkan untuk menggunakan ciri ini. “

“Jika, pada bila-bila masa, mereka tidak lagi mahu menggunakan ciri ini, mereka boleh mematikannya dalam tetapan.”

“Walaupun kami menerima kebenaran tertentu daripada Android, memuat naik maklumat ini adalah tidak diwajibkan.”

“Kami memperkenalkan ciri ini untuk pengguna Android beberapa tahun lepas. Mengimport kenalan cukup umum di kalangan aplikasi dan perkhidmatan sosial sebagai cara untuk lebih mudah mencari orang yang ingin anda sambungkan. Ia pertama kali diperkenalkan pada aplikasi Messenger pada tahun 2015, dan kemudian ditawarkan sebagai pilihan dalam Facebook Lite, versi ringan Facebook untuk Android. “

Vietnam Investment Review

Menurut Lowyat.net, pengguna iOS nampaknya tidak terjejas oleh ini kerana Apple tidak membenarkan aplikasi merekod teks mesej atau sejarah panggilan suara.

Mahu menyemak sama ada data anda telah direkod oleh Facebook? Pergi ke tetapan dan klik “muat turun salinan data anda”. Anda kemudian akan menerima e-mel daripada mereka yang mengandungi maklumat anda. Buka ia untuk mengeluarkan fail, buka fail ‘index.htm’, kemudian klik pada ‘contact.info’ untuk mencari data anda.

Apa pendapat anda?

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds