Stephen Hawking, ahli fizik teori terkenal Britain yang telah menerbitkan beberapa buah buku yang sangat popular tentang misteri alam semesta, telah meninggal dunia ketika berusia 76 tahun, menurut jurucakap keluarga itu, hari ini.

Dianggap sebagai ahli sains terbaik di dunia, Hawking juga seorang ahli kosmologi, ahli astronomi, ahli matematik dan pengarang pelbagai buku termasuk buku popular ‘A Brief History of Time’, yang telah terjual lebih daripada 10 juta salinan.

Bersama rakan ahli fizik Roger Penrose, Hawking menggabungkan teori relativiti Einstein dengan teori kuantum untuk menunjukkan bahawa ruang dan masa akan bermula dengan Big Bang dan berakhir dengan lubang hitam. Hawking juga mendapati bahawa lubang hitam tidak sepenuhnya hitam tetapi memancarkan radiasi dan akhirnya akan hilang.

“Satu bintang telah hilang daripada alam semesta,” kata Lawrence Krauss, seorang ahli fizik teori dan ahli kosmologi, menulis di Twitter. “Kita telah kehilangan manusia yang luar biasa.”

Hawking menderita ALS (sclerosis lateral amyotrophic), penyakit neurodegenerative yang biasa dikenali sebagai Penyakit Lou Gehrig, yang biasanya membawa maut dalam beberapa tahun.

Beliau didiagnosis pada tahun 1963, ketika beliau berusia 21 tahun, dan doktor pada mulanya menjangka beliau hanya dapat bertahan hidup untuk beberapa tahun sahaja.

Penyakit ini menyebabkan Hawking bergantung sepenuhnya pada kerusi roda kerana mengalami lumpuh. Beliau hanya dapat bergerak beberapa jari di satu tangan dan bergantung sepenuhnya pada orang lain atau teknologi untuk hampir semuanya – mandi, berpakaian, makan, bahkan ucapan.

Hawking menggunakan speech synthesizer yang membolehkannya bercakap dalam suara berkomputer dengan loghat Amerika.

“Saya cuba menjalani kehidupan yang normal, dan tidak memikirkan keadaan saya, atau menyesali perkara yang menghalang saya daripada melakukan pelbagai perkara,” tulisnya di laman webnya.

Hawking telah berkahwin dua kali. Beliau dan isteri pertamanya, Jane Wilde hidup bersama selama 30 tahun sebelum bercerai pada tahun 1995. Hawking kemudian berkahwin selama 11 tahun dengan Elaine Mason, salah seorang bekas jururawatnya.

Hawking dilahirkan di Oxford, England, pada 8 Januari 1942 – bersamaan dengan ulang tahun ke-300 kematian astronomi dan ahli fizikal Galileo Galilei.

Dalam wawancara eksklusif dengan CNN pada bulan Oktober 2008, Hawking berkata bahawa jika manusia dapat bertahan dalam 200 tahun akan datang dan belajar untuk hidup di angkasa, maka masa depan kita akan cerah.

“Saya percaya bahawa masa depan jangka panjang manusia mestilah berada di angkasa lepas,” kata Hawking kepada CNN.

“Adalah sukar untuk elak daripada bencana alam di planet bumi dalam 100 tahun akan datang, apatah lagi seribu atau sejuta tahun akan datang.”

Di Cambridge, beliau memegang jawatan Lucasian Professor of Mathematics – jawatan yang berprestij dipegang oleh Sir Isaac Newton daripada tahun 1669 hingga 1702, yang dianggap sebagai salah seorang saintis teragung dalam sejarah moden.

Namun Hawking pernah berkata jika dia berpeluang untuk bertemu Newton atau Marilyn Monroe, beliau akan memilih untuk bertemu bintang filem itu daripada Newton.

Beliau mendapat sekurang-kurangnya 12 gelaran kehormat dan dianugerahkan CBE pada tahun 1982. Seorang CBE, atau Komander dalam Perintah Yang Paling Cemerlang daripada Empayar British, dianggap sebagai penghormatan utama bagi warganegara British dan satu pangkat di bawah kesatriaan.

Walaupun beliau adalah warganegara British, beliau juga dianugerahkan Pingat Presiden Kemerdekaan, penghormatan tertinggi awam Amerika Syarikat, pada tahun 2009 oleh Presiden Barack Obama.

Menurut kenyataan anak-anak beliau dalam agensi berita Press Association Britain, Lucy, Robert dan Tim, mereka amat bersedih atas kehilangan ayah mereka. Tambah mereka lagi, beliau merupakan seorang saintis yang hebat dan legasinya dalam bidang fizik akan kekal diingati pada masa akan datang.

Sumber: CNN

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds