Di Paris, juga dikenali sebagai kota fesyen, setiap hari ada fesyen baru yang diperkenalkan. Tetapi kenapa mereka hanya memerlukan 10 helai pakaian?

Apabila memikirkan tentang hal ini, rakan sekolah saya, Mai Anh, kembali selepas belajar di luar negara iaitu di Paris. Pakaiannya sangat ringkas tetapi penampilannya kelihatan elegan. Dia membawa beg tangan yang tidak berlogo.

Sebelum pergi ke negara asing, Mai Anh adalah orang yang sama sekali berbeza.

Sebelum pergi ke luar negara, Mai Anh adalah orang yang gemar pakaian berjenama, hidup dalam kehidupan yang tidak disengajakan. Setiap kali melangkah keluar daripada rumahnya, di tubuhnya terdapat sekurang-kurangnya beberapa barangan berjenama terkenal, seperti beg tangan Chanel, jam Cartier, dan sebagainya. Dia mempunyai banyak pakaian berjenama terkenal yang saya sendiri tidak dapat membaca nama mereka. Sangat mudah untuk mencari sekumpulan label berjenama di mana-mana tempat di tubuhnya.

Ia seolah-olah label pakaian berjenama dapat mengangkat darjatnya.

Rumah Mai Anh tidak lama lagi menjadi “muzium”. Di meja soleknya terdapat lebih daripada seratus gincu yang terdiri daripada pelbagai corak terbaru dengan tanda dagangan. Hanya perlu membuka separuh pintu almari pakaiannya, beg tangan dengan pelbagai jenis dan tanda dagangan jatuh di atas lantai. Peti sejuk di bilik tidurnya hanya digunakan untuk menyimpan lebih daripada 100 botol minyak wangi dengan pelbagai wangian Perancis.

“Hidup di Perancis selama 3 tahun, mengajar saya memahami moral bahawa: Orang tidak memerlukan terlalu banyak bahan”.

Namun, selepas balik dari luar negara, perkara pertama yang dilakukan oleh Mai Anh adalah memberi semua botol minyak wanginya dari Perancis kepada rakan-rakannya, saudara-mara. Sebuah kabinet beg tangan mahal telah diberikan kepada orang lain sedikit demi sedikit.

Beberapa hari yang lalu ketika datang ke rumahnya, peti sejuk yang sering digunakan untuk meletakkan minyak wangi digerakkan. Di atas meja, ada beberapa botol minyak wangi yang diletakkan ke dalam satu kumpulan kecil yang kemas.

Saya tidak dapat menyembunyikan ekspresi saya yang terkejut dan ragu-ragu, tidak tahu apa yang membuatkan perubahannya begitu drastik seperti itu. Dia berkata kepada saya: “Di Perancis, selepas 3 tahun saya memahami moral bahawa: Manusia tidak memerlukan terlalu banyak harta.”

Dan dengan hati yang terbuka, dia memberitahu saya beberapa cerita.

Di Perancis, tidak ada seorang pun yang akan menghargai anda hanya kerana anda mempunyai barangan mahal dan tiada siapa yang melihat anda dengan wajah yang lain jika anda tidak menggunakan barangan mahal. Anda adalah generasi atau warga biasa di bandar-bandar yang perlu menyelamatkan setiap sen untuk hidup hari demi hari, semuanya ditulis pada muka anda. Identiti-identiti tersebut diselaraskan ke dalam tindakan dan gerak isyarat anda. Jadi kita tidak perlu terlalu menghabiskan banyak wang untuk menghiasi diri kita sendiri.

Tambahan lagi, sikap orang Perancis ke arah barangan adalah lebih objektif. Kerana menurut mereka, ketika melepaskan diri daripada kejayaan dan perbandingan, barangan akan kembali kepada sifat mereka sendiri, hanya petugas untuk kehidupan kita, dan membantu kita hidup dengan lebih baik pada masa yang sama.

Dalam keluarga orang Perancis, mungkin mereka akan mempunyai set makan malam yang mahal. Mereka makan nasi dengan sopan, itulah cara mereka menunjukkan penghormatan mereka dan menikmati kehidupan.

Tetapi mungkin, mereka tidak mempunyai kereta mewah. Kerana di Perancis, sistem keretapi bawah tanah sangat mudah dan telah memenuhi setiap keperluan pengangkutan.

Kita tidak lama lagi akan berbangga dengan apa yang kita miliki: “Saya mempunyai jam berjenama. Saya mempunyai berlian 3 karat. Saya mempunyai komputer berjenama Apple. Saya mempunyai kaca mata berjenama. Saya mempunyai dua buah kereta. Saya mempunyai 3 buah rumah… ” Semua sama seperti mengejar harta benda. Pada masa itu, harta benda menjadi satu ukuran. Semua orang jatuh ke dalam perangkap itu dan menjual kehidupan mereka kepadanya.

Orang Perancis sangat kaya. Tetapi apa yang mereka miliki tidak sama dengan kita. Mereka mempunyai masa lapang yang pendek, secawan kopi, duduk di kerusi menikmati waktu senja. Mereka mempunyai pakaian dengan kualiti yang baik, tetapi tidak perlu terlalu banyak, cukup untuk dipakai sama sekali. Mereka mempunyai perpustakaan Shakespeare, menjadikan budaya sebagai sesuatu kegembiraan yang tidak berkesudahan. Mereka mempunyai tabiat hidup yang baik, tahu menikmati beberapa sarapan dan sebagainya.

 

Apabila nilai yang berkaitan dengan diri sendiri tidak mencukupi, harta benda menjadi satu ukuran.

Ini berkaitan dengan penanaman dan kebolehan hidup bebas semua orang. Di Perancis, semua orang boleh mengejar harapan dalam hati mereka, menjalani kehidupan yang mereka mahu. Walaupun ingin menjadi ahli perniagaan dengan wang yang tidak dapat dikira atau ingin menjadi petani yang hidup dengan tenang, ada adalah perkara yang sama.

Saya melihat seorang gadis Perancis yang mengembara solo ke banyak tempat kerana dia suka budaya Orient. Seorang gadis muda berusia 21 tahun mengambil kesempatan daripada masa lapangnya selepas kelasnya untuk mendapatkan wang dan mengembara ke pelbagai negara. Pada masa akan datang, impiannya akan datang ke Asia untuk bekerja, melakukan tugas sebagai duta pertukaran budaya antara Timur dan Barat.

Meninggalkan kehidupan di Perancis, dia datang ke negara lain untuk bermula daripada awal. Orang ramai pasti menganggap ia adalah keputusan yang tidak bijak. Tetapi di negara-negara asing, ini adalah tindakan yang sangat biasa. Kerana kepada mereka, usaha mencari matlamat hidup lebih penting daripada harta benda.

Oleh itu, orang Perancis akan mengejar pelbagai jenis kepelbagaian kehidupan. Ini tidak berkaitan dengan fakta bahawa berapa banyak rumah yang anda ada dan berapa banyak pakaian fesyen yang anda ada. Mereka hanya berminat dengan cara hidup anda.

Dalam masyarakat sekarang ini, mudah untuk mengetahui bahawa kebanyakan gadis berusia 21 tahun menghabiskan wang ibu bapa mereka untuk membeli pakaian yang bergaya. Mereka akan bersaing antara satu sama lain untuk berkahwin dengan orang kaya. Mereka hanya bermimpi membuat banyak wang untuk membeli pakaian dan perhiasan. Mereka berpendapat bahawa sumber harta benda yang tidak berkesudahan dapat mengisi kehidupan mereka sendiri.

Apabila terdapat kekurangan dalam nilai yang berkaitan, harta benda akan dijadikan sebagai ukuran. Apabila orang mendapati perasaan tentang nilai-nilai mereka sendiri, kita mendapati bahawa sebenarnya manusia tidak memerlukan terlalu banyak harta.

Sama seperti rakan saya, Mai Anh yang dahulunya mementingkan kebendaan, berubah selepas 3 tahun pulang dari Perancis. Dia membersihkan lipstik yang berada di atas meja soleknya, memberikan semua 100 botol minyak wangi yang dia sayangi. Dia hanya meninggalkan ruang yang besar untuk hatinya.

Selepas itu, seseorang yang selalu memakai barang mewah di tubuh badannya, berjenama antarabangsa, seperti dia mengubah pekerjaannya menjadi pereka. Walaupun gaji hanya separuh daripada orang lain, itulah jalan yang pernah dia impikan.

Pengalaman di negara asing mengubah hidupnya, membuatnya terus menerus dengan suara daripada dalam hatinya. Anda dapat melihat bahawa orang tidak memerlukan terlalu banyak harta dan hanya perlu memenuhi kehendak dalam perasaan mereka sendiri.

Nilai kehidupan terletak pada pengalaman hidup semua orang, bukan harta benda yang dimiliki.

Walaupun betul-betul di ibu kota Paris yang indah, setiap hari terdapat banyak pakaian dan barang-barang bergaya yang akan diperkenalkan, orang-orang di sini tidak tergoda untuk membelinya dan tidak akan melupakan makna hidup.

Kerana mereka semua tahu bahawa perkara yang lebih penting daripada pakaian adalah pemakainya. Perkara yang lebih penting daripada komoditi ialah orang yang memanfaatkan komoditi itu untuk menjadikan hidup lebih baik.

Orang Perancis hanya memerlukan 10 pakaian, sebenarnya itu adalah penghormatan mereka dalam kehidupan. Kerana barang keperluan untuk kehidupan mereka tidak terlalu banyak. Jadi, gajet mereka adalah kecil tetapi berkualiti tinggi dan halus. Dan kerana mereka memahami bahawa nilai hidup terletak pada pengalaman mereka sendiri bukan daripada harta benda yang dimiliki.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds