Ben, 24 tahun, teringat masa remajanya di Portland Place, London, berhampiran ibu pejabat BBC dan Royal Institute of British Architects.

Bersama ibunya, mengalami musim sejuk yang paling teruk ketika mereka berhari-hari berada di bertentangan Kedutaan Besar China.

Disertai oleh sukarelawan yang terdiri daripada pesara, suri rumah dan juga pensyarah universiti.

“Sehingga penganiayaan berakhir, mereka tetap akan berada di situ,” katanya.

Hari ini, kira-kira 15 tahun, pasangan itu masih duduk di tempat yang sama, hujan atau panas.

Penganiayaan

Meditasi yang memenangi anugerah dan latihan Qigong terbaik China pada awal 90-an, Falun Gong diamalkan oleh berjuta-juta di seluruh dunia dan dua kali memasuki pentas di Expo Kesihatan Oriental yang diiktiraf di Beijing.

Hari ini ia secara ironiknya diharamkan oleh negara yang sama yang memuji faedah kesihatannya, dan dianggap tabu dalam masyarakat yang berkaitan dengan pengertian dan ketakutan komunis.

Walaupun ramai yang merasakan meditasi purba ini sepatutnya bebas daripada pengaruh negara, berdasarkan sifatnya, Parti Komunis mempunyai tafsiran yang berbeza. Ia melihat amalan popular ini sebagai ancaman politik, dan peluang untuk mengukuhkan pegangan politiknya sendiri melalui tindakan kerasnya.

Ia tidak membantu rekod negeri meletakkan bilangan pengamal Falun Gong di China melebihi 80 juta pada puncak popularitinya.

Pada tahun 1999, rejim itu menganjurkan satu kempen di seluruh negara untuk menghapuskan Falun Gong di China, dengan media negara melancarkan khabar angin mengatakan bahawa amalan ini sebagai ‘gerakan ektremis’ dan ‘politik’ dalam percubaan untuk mengubah pendapat umum terhadap amalan tersebut.

Tetapi berita mengenai pengamal Falun Gong yang diseksa sehingga kecacatan dan mati di dalam “penjara hitam” atau pusat tahanan yang tidak dibela mengikut undang-undang tidak diwar-warkan di media massa. Namun, pendedahan pemindahan organ secara haram dan perdagangan organ yang menguntungkan dilaporkan dilakukan oleh pegawai parti, ejen dan orang tengah yang mengaut untung berjuta-juta daripada jualan organ daripada sumber-sumber yang tidak diketahui dan tidak boleh dipercayai.

Laporan penyiasatan pada tahun 2016 menunjukkan bahawa puluhan ribu operasi pemindahan organ secara rahsia dijalankan di hospital-hospital China setiap tahun. Kebanyakan organ ini – termasuk buah pinggang, hati dan kornea – milik pengamal Falun Gong yang ditahan tanpa perbicaraan, dihukum dengan hukuman mati atau terpaksa mengeluarkan organ mereka.

Walaupun tinggal di UK, ibu bapa Ben, juga pengamal Falun Gong, merasakan mereka harus melakukan sesuatu untuk membantu menamatkan kekejaman seperti itu.

Mereka akan sentiasa berada di sana

Sekiranya anda melalui Portland Place, anda akan melihat sebuah stesen pengawal kecil, di luar Royal Institute of British Architects, bertentangan dengan Kedutaan China.

Ia bermula 15 tahun lalu oleh pengamal Falun Gong dan sukarelawan di United Kingdom. Beroperasi setiap hari sebagai pengamal bermeditasi dengan damai dan berkongsi perasaan mereka dengan orang yang lalu lalang di situ.

Di sinilah Ben akan menghabiskan banyak masanya selepas kelas.

“Saya akan bangun pukul 7 di khemah, memakai pakaian sekolah saya, berus gigi di McDonald’s, mengambil tren bawah tanah selama setengah jam, ambil bas selama 20 minit dan kemudian pergi ke sekolah. “

Dia teringat apabila rakan sekelas sekolah menengahnya bertanya: “Ben, kenapa gred anda begitu baik? Adakah kerana setiap hari di rumah, ibu bapa anda merotan anda untuk membuat kerja sekolah? “

Mereka tidak tahu bahawa Ben mengulang kaji pelajaran di luar Royal Institute of British Architects sambil menggigil kesejukan.

Kredit: Legends Unfolding

“Saya pernah melakukan kerja rumah saya di sini juga,” kata Ben, sambil menunjuk lampu di atas lantai.

“Sebab ada cahaya di sini dan apabila sejuk, anda boleh duduk di sini dan ia menghangatkan anda.”

“Lampu isyarat ada di sana supaya semua orang berhenti di sini untuk membaca poster kami. Dan selalunya anda tidak perlu berkata apa-apa, mereka hanya membaca mesej itu.”

Kredit: Legends Unfolding

“Saya hanya berkata: Tuan, adakah anda ingin menandatangani petisyen kami untuk menghentikan penyeksaan di China?”

Ben dalam perjalanan ke tempatnya.

Dia akan menghabiskan waktu malamnya di situ, di jalan yang sama yang mengimbau kenangan indah zaman kanak-kanaknya.

Kredit: Legends Unfolding

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds