KUALA LUMPUR – Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), yang ditubuhkan sejak dua dekad lalu bagi menyediakan pinjaman pendidikan, telah memainkan peranan penting dalam membolehkan pelajar Malaysia melanjutkan pengajian di universiti awam, politeknik dan institusi swasta.

Kredit: PTPTN

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata PTPTN, di bawah inisiatif Jabatan Pelajaran, telah diterajui oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika menjadi menteri pendidikan.

Beliau berkata ia telah membuka banyak peluang pendidikan untuk pelajar yang berhadapan dengan masalah kewangan.

“Lebih 2.8 juta rakyat Malaysia mendapat manfaat daripada PTPTN.

“Graduan institusi tinggi adalah sangat berharga bagi negara. PTPTN telah membawa lebih ramai mereka yang berpendidikan ke dalam tenaga kerja, sehingga membawa perubahan positif bagi keluarga mereka, “tambahnya.

Semalam, Dr Ahmad Zahid merasmikan ulang tahun ke-20 PTPTN di Pusat Konvensyen Sime Darby di Bukit Kiara.

Kredit: The Star Online

Dr Ahmad Zahid menambah bahawa penubuhan PTPTN adalah relevan kepada masyarakat kerana ia dapat mengurangkan beban ibu bapa.

Beliau berkata PTPTN adalah sebuah mekanisme yang mesti diteruskan.

“Kita mesti memastikan pelajar membayar balik pinjaman untuk menjaga kesinambungan dana.

Setakat ini, PTPTN berjaya mengumpul 81% daripada pinjaman terkumpul, katanya.

Dr Ahmad Zahid juga berkata peminjam mestilah lebih bertanggungjawab dalam menyelesaikan pinjaman mereka.

“Pada tahun 2015, jumlah pembayaran semula ialah RM1.45 bilion. Jumlah ini meningkat kepada RM3.43 bilion pada 2016 dan RM3.98 bilion pada tahun lepas.

“Belia kita menyedari betapa pentingnya pinjaman PTPTN dan mahu melihat orang lain juga mendapat manfaat daripadanya,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, terdapat sejumlah kecil graduan yang masih belum membayar pinjaman dan PTPTN tidak tahu sebabnya.

Beliau menambah lagi bahawa kerajaan telah mengumumkan beberapa insentif bagi mereka yang telah mahu membayar semula pinjaman.

“Insentif ini termasuk diskaun 20% untuk penyelesaian penuh pinjaman dan diskaun 10% bagi yang mahu menyelesaikan separuh daripada jumlah pinjaman serta kepada yang mahu melakukan pembayaran melalui potongan gaji berjadual.

Kredit: The Star Online

Dr Ahmad Zahid juga melancarkan Padanan Kerja PTPTN, inisiatif kolaborasi antara PTPTN dan Prestariang Bhd (Prestariang) yang memberi manfaat secara langsung kepada peminjam PTPTN yang sedang mencari pekerjaan.

“Padanan Kerja akan memberi peluang pekerjaan segera kepada graduan PTPTN yang akan memadankan bakat yang dimiliki mereka ke dalam pasaran pekerjaan. Ini akan membantu meningkatkan kadar guna tenaga dan meningkatkan ekonomi negara, “katanya.

Presiden dan ketua pegawai eksekutif Prestariang, Dr Abu Hasan Ismail, berkata firma itu gembira kerana dapat bekerjasama dengan PTPTN dalam projek itu, sambil menambah syarikat itu akan menjadi tuan rumah kepada Padanan Kerja di bawah platform EduCloud.

Pada akhir ucapannya, Dr Ahmad Zahid mengumumkan pemberian bonus satu bulan untuk kakitangan PTPTN sebagai ganjaran kepada mereka atas usaha mereka selama ini.

Turut hadir ialah Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh dan Pengerusi PTPTN Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah.

Sumber: The Star Online

Maybe you're interested :

Share
Kategori: NASIONAL Pendidikan

Video Popular

Ad will display in 09 seconds