KUALA LUMPUR – Kementerian Pengajian Tinggi telah mengumumkan bahawa RM300 juta akan diperuntukkan untuk Kad Diskaun Mahasiswa 1Malaysia (KADS1M). Dilaporkan bahawa kira-kira 1.2 juta pelajar daripada institusi pengajian tinggi awam dan swasta akan mendapat manfaat daripada bantuan ini. Pembayaran RM250 akan dibuat melalui Bank Rakyat mulai Khamis depan (15 Mac).

“Jumlah itu akan dikreditkan ke dalam KADS1M mulai 15 Mac dan para pelajar yang terlibat boleh menyemak nama mereka dengan Bank Rakyat.”

“Peruntukan ini adalah selaras dengan Bajet 2018 yang diumumkan oleh perdana menteri Oktober lepas untuk mengurangkan beban kewangan pendidikan tinggi pelajar institusi kerana kenaikan kos sara hidup, “kata Datuk Seri Idris Jusoh.

Jika anda telah menerima KADS1M tahun lepas, anda tidak perlu membuat permohonan baru kerana wang itu akan dipindahkan secara automatik ke akaun anda yang sedia ada. Jika anda belum mendapatnya, jangan risau, kerana aplikasi akan dibuka tidak lama lagi.

“Pelajar boleh mendapatkan kad daripada mana-mana cawangan Bank Rakyat. Ia tidak seperti tahun lepas di mana mereka hanya boleh mendapatkannya daripada cawangan terpilih, “tambah Datuk Seri Idris.

Sudah tentu, RM250 dimaksudkan adalah untuk digunakan untuk tujuan bermanfaat, seperti membeli bahan akademik, perisian komputer dan peralatan pendidikan. 

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: NASIONAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds