Sebenarnya, tidak semua perkara di dunia ini kita tahu kebenarannya. Oleh itu, berikut adalah 12 perkara yang selama ini mungkin anda tidak tahu:

#1. Peta dunia yang paling terkenal tidak mencerminkan saiz sebenar negara.

© Thetruesize

Ini adalah saiz Australia jika diletakkan di atas peta Amerika Syarikat.

#2. Buaya boleh berjalan di bawah air walaupun mereka tidak melakukannya sepanjang masa.

© Unknown/Imgur

Selalunya kelakuan ini berlaku pada buaya yang tinggal di habitat air cetek, yang membolehkan mereka berjalan menggunakan kaki belakang.

#3. Bentuk ‘baby carrot’ tidak dihasilkan oleh alam semulajadi, namun dihasilkan oleh manusia.

© Healthyeats/twitter

‘Baby carrot’ dicipta pada tahun 1980-an oleh petani lobak merah California, Mike Yurosek. Dia tidak dapat menjual hasil lobak merahnya kerana saiz dan bentuk lobak merahnya tidak diterima oleh kedai. Jadi dia mengambil keputusan untuk mengubah bentuknya dengan menggunakan pemotong kacang industri dan membuat bentuk mereka kelihatan lebih menarik.

#4. Hedgehog atau landak kecil sebenarnya makan cacing bukannya epal.

© Shutterstock   © Shutterstock

Hedgehog mempunyai selera makan yang besar, walaupun saiznya kecil. Mereka makan apa-apa jenis invertebrata, siput, cacing, lintah bulan dan serangga. Juga mereka boleh makan bangkai, sisa, tikus, anak burung dan telur. Tidak ada epal dalam senarai pemakanan mereka.

#5. Kita tidak dapat melihat apa yang berada di bawah meja.

© n3572/Reddit

Ia boleh menjadi sangat panas di studio berita, terutama pada musim panas. Oleh itu penyampai berita ini menggunakan apa jua cara yang mungkin untuk tetap sejuk tetapi masih kelihatan profesional di hadapan kamera.

#6. Cara sebenar untuk tuang air jus.

© CanonInTheStreetsFanonInTheSheets/Imgur

Terdapat penjelasan saintifik untuk paradoks ini: apabila kotak air hampir penuh dan kita tuangkan daripada bahagian atasnya, jus tidak pernah merangkumi semua pembukaan. Terdapat udara di atas jus, yang mengimbangi tekanan suasana sekitarnya. Oleh itu, jus boleh mengalir dengan lancar menggunakan graviti. Tetapi apabila kita cuba untuk mencurahkan jus dengan bahagian bawah kotak air yang tersangkut, cecair merangkumi pembukaan sepenuhnya. Konflik tekanan udara di antara atmosfera dan udara terperangkap di dalam kotak air, akan mendorong jus kembali ke dalam kotak.

#7. Ini adalah ‘Nimbus 2000’ yang sebenar dalam filem Harry Potter.

© Warner bros.

Seperti banyak filem lain, adegan keseluruhan ini dilakukan di studio Chroma Key. Malangnya, dunia ajaib tidak wujud.

#8. Wartawan sebenarnya tidak menghafal skrip.

© Paolo Margari/Wikimedia

Keseluruhan skrip telah ditulis terlebih dahulu dan dimuatkan ke peranti paparan khas yang dipanggil teleprompter. Mereka membaca keseluruhan skrip daripada teleprompter semasa bersiaran.

#9. Hantu Pacman mempunyai algoritma tingkah laku tertentu.

© Depositphotos

Setiap hantu dalam Pac-Man diprogramkan dengan corak tingkah laku yang unik: merah mengejar anda, merah jambu hanya cuba meletakkan kedudukannya dengan cara yang ditetapkan, biru cuba menyerang anda, dan oren adalah rawak.

#10. Kebanyakan padang bola sepak menggunakan rumput tiruan.

© Shutterstock   © Pixabay

Peraturan FIFA mendakwa bahawa rumput semulajadi harus digunakan dalam perlawanan persaingan kelab bola sepak antarabangsa atau di antara pasukan wakil persatuan bola sepak nasional yang berafiliasi dengan mereka. Tetapi baru-baru ini, mereka telah mula membenarkan alternatif rumput tiruan kerana rumput semulajadi terlalu sukar untuk dijaga. Sesetengah stadium utama menggunakan gabungan rumput sebenar dengan komponen rumput buatan yang dibenarkan oleh persatuan bola sepak.

#11. Unta tidak menyimpan air dalam bonggol mereka.

© Depositphotos

Unta boleh bertahan selama tujuh hari tanpa air berkat bentuk sel darah mereka, bukan bonggol mereka. Bonggol menyimpan lemak untuk memberi mereka tenaga yang cukup untuk menampung mereka kira-kira tiga minggu tanpa makanan.

#12. Kepala batu Moai mempunyai badan.

Mungkin mereka tidak tinggi seperti yang ditunjukkan oleh ilustrasi ini, tetapi ia agak logik. Dan siapa tahu? Subjek ini masih menjadi misteri sehingga kini.

Sumber: BRIGHT SIDE
Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Aneh Pendidikan Ria

Video Popular

Ad will display in 09 seconds