Pada 24 Februari, Imigresen New Zealand (INZ) mengumumkan hampir 200 pekerja pembinaan haram dari Malaysia diusir atau disekat daripada memasuki negara itu sepanjang tempoh 6 bulan lalu.

Menurut Radio New Zealand (RNZ), INZ melancarkan penyiasatan ke atas syarikat pembinaan pada Mei 2017 dan mendapati pekerja-pekerja pembinaan telah diupah oleh sub-kontraktor peringkat ketiga.

Siasatan selama enam bulan, yang dinamakan Operasi Spektrum, menyaksikan serbuan di seluruh tapak pembinaan di Auckland kerana pekerja-pekerja binaan ini dilaporkan bekerja tanpa pengetahuan oleh pihak pemaju atau pengurus tapak.

Pengurus Kawasan INZ untuk pematuhan dan penyiasatan, Alistair Murray juga mengatakan bahawa para pekerja ini dibayar antara NZ $ 20 (RM57) hingga NZ $ 40 (RM115) satu jam dalam bentuk tunai.

Free Malaysia Today

Kira-kira 105 rakyat Malaysia ditangkap tinggal secara tidak sah di New Zealand selama purata lima tahun, sementara 85 lagi disekat daripada memasuki negara itu.

Menurut Free Malaysia Today, seorang lelaki warga Malaysia juga didapati berada di negara itu selama 20 tahun. 36 orang lagi dilaporkan melarikan diri dari New Zealand sebelum mereka ditangkap oleh INZ.

NZ Herald juga melaporkan bahawa Operasi Spektrum mendapati 15 rakyat Malaysia yang masuk semula ke New Zealand dengan nama yang berbeza selepas dihantar pulang. Ini menampakkan kecacatan dalam keselamatan sempadan New Zealand, kerana kerajaan tidak tahu siapa yang menetap di negara ini.

NZ Herald

NZ Herald juga melaporkan bahawa seorang pendatang asing, Adam Gan Bin Abdullah telah berjaya mendapatkan status penduduk tetap di New Zealand di bawah identiti barunya.

Adam, sebelum ini dikenali sebagai Gan Meng Kuang, dihantar pulang dari New Zealand pada tahun 2012. Setelah berkahwin dengan seorang wanita Islam di Malaysia, dia kembali ke New Zealand pada tahun berikutnya.

NZ Herald

Adam kini dihukum penahanan rumah kerana gagal mengisytiharkan nama terdahulu atau deportasi sehingga dia ditangkap dalam Operasi Spektrum.

Menurut Murray, pekerja haram Malaysia tidak perlu membayar cukai, yang membebankan peluang pekerjaan New Zealand.

“Pekerja asing dieksploitasi oleh syarikat yang mengupah mereka kerana lebih murah berbanding penduduk tempatan,” kata Dennis Maga, setiausaha agung pertubuhan perdagangan kebangsaan First Union.

“Sesetengah syarikat yang menggaji tenaga kerja ini secara sengaja menyasarkan pekerja asing yang sanggup dibayar murah … dan kami juga bimbang tentang kesihatan dan keselamatan mereka,” kata Maga.

TVNZ

Murray memberi amaran kepada syarikat-syarikat supaya mengambil serius siapa yang bekerja untuk mereka, atau risiko menghadapi tuduhan.

Murray berkata walaupun syarikat menggaji kontraktor atas dasar kos, mereka perlu memastikan ia dilakukan dengan sah.

“Mereka perlu memastikan mereka mempunyai rantaian bekalan tenaga kerja yang sah dan tidak ada peluang bagi mereka untuk mengurangkan kontraktor yang sah,” kata Murray.

Sumber: Free Malaysia Today / NZ Herald

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds