Ternyata bahawa menambahkan lebih banyak kari ke dalam diet anda boleh memberi manfaat kepada memori anda dalam pelbagai cara.

Satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Psychiatry Geriatric, mengkaji kesan tambahan curcumin yang mudah diserap ke atas prestasi ingatan pada orang tanpa demensia, serta kesan potensi curcumin pada plak mikroskopik.

UNSPLASH

Ditemui dalam kunyit, curcumin sebelum ini telah menunjukkan sifat anti-radang dan antioksidan dalam kajian makmal.

Ia juga juga disokong dengan bukti bahawa warga emas di India mempunyai kelaziman penyakit Alzheimer yang lebih rendah dan prestasi kognitif yang lebih baik.

HEALTH.COM

Curcumin dapat mengurangkan keradangan otak, yang dikaitkan dengan penyakit Alzheimer dan kemurungan,” kata Gary Small, dari University of California, Los Angeles (UCLA ) di Amerika Syarikat.

Tiga puluh orang sukarelawan menjalani tomografi pelepasan positron, atau imbasan PET, untuk menentukan tahap amyloid dan tau di otak mereka pada permulaan kajian dan selepas 18 bulan.

“Orang-orang yang mengambil curcumin telah menunjukkan peningkatan signifikan dalam ingatan dan keupayaan perhatian mereka,” kata Small.

Dalam ujian ingatan, orang yang mengambil curcumin meningkat sebanyak 28 peratus selama 18 bulan.

HEALTHYHOLISTICLIVING

Mereka yang mengambil curcumin juga mengalami peningkatan dalam mood, dan imbasan PET otak mereka menunjukkan isyarat amyloid dan tau dalam amygdala dan hypothalamus berbanding mereka yang tidak mengambil curcumin.

Amygdala dan hypothalamus adalah kawasan otak yang mengawal fungsi memori dan emosi.

“Hasil ini menunjukkan bahawa pengambilan curcumin dapat memberikan manfaat kepada memori dan emosi,” kata Small.

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP KESIHATAN

Video Popular

Ad will display in 09 seconds