Nilai hartanah telah menjadi begitu mahal di bandar Hong Kong dan bangunan bertingkat tinggi seperti pangsapuri dan kondominium penuh dengan penyewa telah menjadi norma.

Arkitek James Law mungkin mempunyai penyelesaian untuk masalah ini dengan mereka bentuk tiub konkrit yang diubah suai menjadi rumah kecil. Law telah mencipta sistem Perumahan Tabung OPod, mengubah suai semula tiub konkrit yang hanya berukuran lapan kaki.

Dia mengubah tiub-tiub kecil ini menjadi rumah mikro yang berukuran 100 kaki persegi.

Setiap rumah tiub dapat menampung satu hingga dua orang.

Ia mempunyai ruang tamu dengan bangku yang boleh bertukar menjadi katil, peti sejuk mini, bilik mandi dan pancuran mandian. Ia juga mempunyai ruang simpanan yang cukup untuk menyimpan pakaian dan barangan lain.

Praktikal adalah inspirasi di sebalik rumah-rumah tiub ini dan paling sesuai untuk golongan muda yang mencari kediaman yang mampu dimiliki.

Walaupun satu rumah tiub ini seberat 22 tan namun ia dikatakan mudah untuk dipasang.

Tiub ini disusun di atas satu sama lain dengan kos pemasangan yang berpatutan.

Hong Kong mempunyai salah satu pasaran hartanah yang paling kompetitif di dunia. Pada tahun 2014, ia mempunyai penduduk hampir 6700 orang setiap kilometer persegi.

Untuk mendapatkan idea mengenai keterukan masalah perumahan di Hong Kong, bandingkannya dengan Singapura.

Menurut South China Morning Post:

“Singapura adalah kira-kira 65 peratus daripada saiz Hong Kong, dengan populasi 5.5 juta yang tinggal di kawasan tanah seluas 719 km persegi. Sebagai perbandingan, Hong Kong mempunyai 7.3 juta orang yang hidup di atas tanah seluas 1,105 km persegi. “

“Ketumpatan penduduknya tinggi di kedua-dua tempat: di atas kertas, Singapura semakin ramai, dengan purata 7,792 orang yang tinggal di setiap kilometer persegi, berbanding dengan 6,780 orang Hong Kong, tetapi pemandangan kota yang hijau dan luas di Singapura menjadikannya kurang sesak daripada Hong Kong. “

Firma itu mewujudkan OPod untuk kawasan bandar yang tidak dapat menampung pembinaan bangunan mengikut piawai.

Ini bermakna tiub boleh dipasang dan disusun di lorong sempit antara bangunan. Tangga akan menjadi akses kepada unit-unit yang disusun.

Bagaimana pula dengan kos? OPod dianggarkan bernilai $ 15,000 (RM60,000) setiap satu jika rancangan itu akan diteruskan.

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Ekonomi GAYA HIDUP

Video Popular

Ad will display in 09 seconds