KUALA LUMPUR – Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) secara rasminya mula beroperasi pada 1 April 2017. Sistem ini kini hanya menumpukan dua kesalahan jalan raya utama iaitu memandu melebihi had kelajuan yang ditetapkan dan melanggar lampu isyarat merah.

Sumber: The Star

Walau bagaimanapun, satu laporan baru-baru ini oleh Oriental Daily mengatakan bahawa bermula dari bulan Mac 2018, peraturan akan diperketatkan dan 19 kesalahan baru akan ditambah ke dalam sistem.

Kesalahan-kesalahan baru ini sepatutnya ditambah ke sistem tetapi sistem ini perlu diuji dengan ketat untuk memastikan ia dapat mengesan semua 21 kesalahan secara berkesan.

Dato ‘Sri Liow Tiong Lai membuat ucapan semasa kempen keselamatan jalan raya sempena Tahun Baru Cina yang dilancarkan pada 25 Januari dan berkata pada 2016 sahaja, terdapat 7,152 kematian telah dilaporkan akibat kemalangan jalan raya. Ini adalah peningkatan mendadak berbanding 6,706 pada tahun 2015.

Sekiranya anda terlupa, sistem AWAS menggabungkan kedua-dua sistem; AES dan Kejara demerit, yang akhirnya boleh membawa kepada pembatalan lesen memandu. Tidak hanya itu, lesen anda juga boleh digantung selama enam hingga 12 bulan, bergantung kepada kesalahan dan berapa kali anda melanggar undang-undang.

Dengan kesalahan kelima, lesen anda akan dibatalkan dan anda perlu melalui keseluruhan proses untuk mendapatkan semula lesen memandu anda. Bukan itu sahaja, pemandu yang digantung tiga kali dalam tempoh lima tahun juga akan dibatalkan lesen mereka serta pesalah jalan raya juga boleh didenda minimum RM150!

Sumber: MMO

Liow berkata tujuan penguatkuasaan peraturan ini bukan untuk menghukum pengguna jalan raya tetapi untuk menyelamatkan nyawa. “Kami mahu mengurangkan angka ini sebanyak 10 peratus setiap tahun dan ia amat mencabar. Sekiranya tiada sesiapa yang melanggar peraturan, jalan raya akan lebih selamat untuk semua orang. “

Berikut adalah 20 kesalahan jalan raya yang harus anda elakkan jika tidak mahu disaman!

1. Melanggar lampu merah
2. Pandu lebih had laju
3. Menggunakan telefon bimbit semasa memandu
4. Tidak menggunakan tali pinggang keselamatan semasa memandu
5. Memotongdi garisan berkembar
6. Memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah
7. Bawa muatan lebih
8. Tidak memakai topi keledar pada motosikal
9. Menyalahgunakan lorong kecemasan
10. Kegagalan untuk berhenti di ketika pemeriksaan polis
11. Memotong dari sebelah kiri
12. Tidak mematuhi peraturan lalu lintas
13. merosakkan kemudahan jalan raya
14. Tidak memberi laluan kepada kenderaan kecemasan seperti ambulans
15. Menutup plat nombor kereta
16. Penumpang depan tidak menggunakan tali pinggang keledar
17. Terlalu banyak penumpang di dalam kenderaan
18. Merokok semasa memandu
19. Bebanan yang dibawa tidak dibawa dengan selamat sehingga boleh menyebabkan bebanan jatuh di jalan raya
20. Pandu laju di garisan berkembar

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: NASIONAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds