Ibu bapa, ambil perhatian. Jika anda jenis yang mempunyai kecenderungan untuk memberikan gajet setiap kali anak anda bosan atau membuat perangai, anda mungkin patut mendengar apa yang dikatakan oleh pakar tentang kesannya terhadap otak anak anda.

Mengikut penyelidikan baru yang dilakukan oleh SmartParenting, penggunaan telefon pintar atau gajet secara berpanjangan sebenarnya boleh membawa kepada  Screen Dependency Disorder (SDD) yang boleh mengakibatkan pelbagai gejala fizikal, seperti insomnia, sakit belakang, peningkatan atau kehilangan berat badan, masalah penglihatan, sakit kepala, dan kurang nutrisi.

SDD juga boleh mengakibatkan gejala emosi seperti kebimbangan, ketidakjujuran, perasaan bersalah, dan kesunyian.

SDD dianggap sebagai cabaran baru untuk neurologi kanak-kanak

Dr Aric Sigman, ahli psikologi dan pengarang kertas penyelidikan, berkata keadaannya sangat serupa dengan Gangguan Ketagihan Internet. Menurut penyelidikan Sigman, kanak-kanak akan menunjukkan tingkah laku yang bermasalah, seperti tidak tertarik untuk melakukan aktiviti lain dan sukar untuk berhenti melakukan tabiat buruk itu.

Walaupun penyelidikan lebih lanjut tentang gangguan kini sedang dijalankan, kajian sebelum ini menunjukkan bahawa mereka yang mengalami SDD mempunyai “perbezaan mikrostruktur dan volumetrik, atau kelainan, kedua-dua perkara kelabu dan putih dalam otak mereka,” kata Dr Sigman. Dalam erti kata lain, SDD boleh menyebabkan kerosakan otak.

Satu petunjuk yang jelas ialah apabila penggunaan gajet telah mempengaruhi tingkah laku kanak-kanak

Claudette Avelino-Tandoc, seorang ahli keluarga dan pakar pembangunan kanak-kanak dan perunding pendidikan awal kanak-kanak, menegaskan: “Ibu bapa sepatutnya merasa cemas apabila rutin atau tugas keluarga biasa tidak dapat dilakukan oleh anak itu lagi kerana dia tidak boleh berhenti bermain gajet.

“Ibu bapa atau penjaga perlu merujuk kepada doktor tentang tingkah laku anak mereka. Doktor akan menyediakan beberapa set ujian dan soalan untuk ibu bapa dan anak. “

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds