Selain dikenali sebagai murah hati, pengasas Microsoft, Bill Gates adalah manusia terkaya di planet ini. Bill Gates yang kini berusia 62 tahun dikatakan memperoleh AS$250 (RM990) setiap saat.

Sangat kaya! Walau bagaimanapun, seperti yang dilaporkan oleh berita, takhta Gates telah diambil oleh individu lain yang lebih kaya daripadanya.

Pengasas Amazon, Jeff Bezos kini secara rasmi menjadi orang terkaya di dunia. 

Sumber: Vulcan Post

Seperti yang dilaporkan oleh Bloomberg, usahawan runcit ini telah mengatasi Gates dengan nilai kekayaannya mencecah AS$105.1 bilion pada 8 Januari 2018.

Kembali pada bulan April 1999, Gates dilaporkan mempunyai nilai bersih AS$100 bilion yang membuat dia memperoleh gelaran sebagai orang terkaya di dunia. Baru-baru ini, jumlah kekayaan Gates bernilai AS$93.3 bilion selepas memperoleh AS$1.49 bilion pada 2018.

Harga saham Amazon telah meningkat hampir 57% selama 12 bulan yang lalu dan dijangka akan meningkat lagi dalam masa terdekat.

Sumber: Business Insider

Saham Amazon telah meningkat sebanyak 6.6% tahun ini dan telah meningkat 89% pembelian dalam talian selama 5 minggu berikutan Thanksgiving. Selain itu, syarikat itu juga telah membeli rantaian pasaraya Whole Foods yang sangat membantu dalam meningkatkan saham, menurut Unilad.

Bezos menulis di halaman Twitternya:

“Jika kita dapat memastikan para pesaing memberi tumpuan kepada kita ketika kita tetap fokus pada pelanggan, kita akan melakukannya dengan baik.”

Bagaimanapun, pakar mengatakan Gates dapat melepasi AS$150 bilion jika beliau tidak mendermakan sebahagian daripada hartanya.

Sumber: The Verge

Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) telah mengeluarkan AS$2.9 bilion untuk tujuan amal. BMGF dikenali kerana telah membantu negara-negara yang mempunyai masalah dalam aspek pendidikan, kesihatan, dan kemiskinan.

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: BISNES Ekonomi Korporat

Video Popular

Ad will display in 09 seconds