Kupu-kupu monarch boleh hidup daripada  2 minggu hingga 5 bulan, tetapi rama-rama ini mungkin tidak dapat bertahan lama. Romy McCloskey berkomitmen memelihara rama-rama ini seketika dahulu, dan setelah seekor daripadanya mengalami kecacatan sayap, dia tahu harus lakukan sesuatu untuk menyelamatkannya. McCloskey menjadikan rumahnya sebagai ‘bilik pembedahan’ dan menggunakan barangan isi rumah untuk melakukan pemindahan sayap.

“Saya seorang pereka pakaian profesional dan penyulam tangan,” katanya. “Ini betul-betul kemahiran saya.” Alatan yang digunakan adalah tuala, penyangkut baju, gam simen, pencungkil gigi, putik kapas, gunting, pinset, serbuk talkum dan sayap rama-rama tambahan daripada seekor rama-rama yang meninggal dunia beberapa hari sebelum ini.

Menurut McCloskey, tidak memerlukan ubat pelali semasa melakukan prosedur sedemikian. Dia membandingkan sayap mereka dengan kuku atau rambut manusia: “Sayap tidak mempunyai reseptor kesakitan.”

“Pesakit: rama-rama berusia 3 hari ini dilahirkan dengan sayap atas dan bawah yang koyak. Mari lihat bagaimana kita dapat membantu! “

“Bilik operasi dan alatan: tuala, penyangkut baju, gam simen, pencungkil gigi, putik kapas, gunting, pinset, serbuk talkum dan sayap rama-rama tambahan.

“Memastikan rama-rama tidak bergerak dan memotong bahagian yang rosak. Jangan bimbang ia tidak menyakitinya. Ia seperti memotong rambut atau kuku “

“Ta-da! Dengan sedikit kesabaran dan tangan yang mantap, saya menyesuaikan sayap baru untuk rama-rama ini”

“Garis hitam tidak sepadan sepenuhnya dan titik hitam (penanda jantina jantan) hilang di bawah sayap kanan. Tetapi dengan nasib yang baik, ia akan dapat terbang”

“Setelah seharian berehat dan mengisi perutnya dengan nektar buatan sendiri, sudah tiba masanya untuk melihat apakah dia akan dapat terbang “

“Nampaknya pemindahan sayap berjaya membuatnya terbang!”

Sumber: Boredpanda

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Pesona Ria

Video Popular

Ad will display in 09 seconds