Setiap hari, kita bekerja keras dan sebahagian daripada gaji kita disimpan untuk dana persaraan supaya kita mempunyai simpanan wang ketika usia tua. Warga Singapura berusia 64 tahun ini, telah bekerja keras selama 15 tahun tetapi majikannya yang tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan dengan menipunya.

Gambar hanya sebagai ilustrasi. Kredit: The New Paper

Menurut Lianhe Zaobao, Lee bekerja sebagai pemandu penghantaran untuk dua syarikat logistik sejak tahun 2000. Walau bagaimanapun, selama 15 tahun, beliau hanya dianggap sebagai pekerja kontrak, oleh itu dia tidak berhak mendapat faedah biasa seperti cuti tahunan dan cuti sakit.

Majikannya juga enggan membayar untuk Kumpulan Wang Simpanan Pusat (CPF), sama seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Nampaknya mereka cuba mengeksploitasi Lee dengan mengatakan bahawa dia menyediakan kontrak untuk perkhidmatan dan bukannya “kontrak perkhidmatan.” Kedengaran sama tetapi ia sangat berbeza!

Kredit: zaobao

Dia dianggap sebagai kontraktor yang menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan dan bukannya pekerja biasa, jadi Akta Pekerjaan dikatakan tidak melindunginya. Malangnya, Lee cedera semasa bekerja dan rakan-rakannya memberitahunya bahawa apa yang dilakukan oleh majikannya adalah melanggar undang-undang.

Rakan-rakannya mendesak Lee untuk membuat aduan kepada Kementerian Tenaga Manusia (MOM) tetapi Lee masih ragu-ragu mengenai isu itu. Beliau memutuskan untuk menghubungi MOM untuk mendapatkan penjelasan yang lebih lanjut. Nasib baik, kerana melalui MOM, mereka berjaya mendapatkan majikan Lee untuk membayar sebanyak SGD $ 130,000 (kira-kira RM390,000) sebagai wang CPF daripada mereka.

Gambar hanya sebagai ilustrasi. Kredit: The New Paper

Beliau berkata, “Saya sangat berterima kasih kepada MOM kerana membantu menyelesaikan kes saya. Mereka berkata bahawa saya sebenarnya adalah pekerja tetap dan bukannya pekerja kontrak seperti apa yang majikan saya katakan sebelum ini. Syarikat-syarikat yang saya bekerja menyediakan saya dengan pengangkutan dan pakaian seragam, yang bermaksud saya adalah pekerja tetap mereka. “

Oleh itu, dia menggesa mana-mana pekerja yang mengalami situasi sepertinya dan diperlakukan secara tidak adil oleh majikan, supaya meminta bantuan  daripada kementerian.

Ketahui hak anda dan jangan dieksploitasi!

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP Kerjaya

Video Popular

Ad will display in 09 seconds