Beberapa hari lalu, dunia internet menjadi kecoh apabila sebuah video yang memaparkan seekor cacing reben gergasi berwarna hijau ditemui di pinggir pantai Taiwan.

Kita sedia maklum bahawa terdapat pelbagai makhluk aneh yang hidup di dalam laut namun kemunculan cacing hijau yang sangat besar ini benar-benar mengejutkan seluruh dunia!

Dikatakan seorang nelayan di Taiwan telah merekodkan penemuan berkenaan dan memuat naik video tersebut secara atas talian. Sejak itu, video menggelikan ini telah menjadi tular dan mendapat banyak tontonan daripada netizen.

Bagi yang tidak tahu, hidupan ganjil tersebut merupakan sejenis Nemertean atau cacing reben yang disebut Lineus fuscoviridis. Menurut Jon Norenburg, pengerusi zoologi di Muzium Sejarah Semulajadi Smithsonian, cacing ini merupakan spesies yang tidak berbahaya dan boleh ditemui di perairan Jepun dan Filipina.

Nasib baik tiada di Malaysia…

Tambah Jon lagi, cacing ini mungkin keluar dari habitatnya bagi mendapatkan sesuatu seperti batu poros, rumpai laut atau mungkin tayar lama.

Kumpulan Lineus ini dikenali sebagai spesies gergasi kerana ianya boleh membesar sehingga mencapai kepanjangan dua meter!

Baik, cukup tentang cacing gergasi berwarna hijau ini. Bagaimana pula dengan ‘benda panjang’ berwarna merah jambu itu?

‘Tali merah jambu’ berkenaan disebut sebagai proboscis dan menjadi salah satu karateristik utama bagi kumpulan cacing reben seperti ini.

Organ seperti lidah ini berfungsi untuk menangkap pemangsa. Ia akan ‘menembak’ keluar ‘lidahnya’ ke arah hidupan laut lain seperti kerang atau cacing lain dan menelannya.

Menurut Jon lagi, cacing reben ini boleh menelan pemangsa yang bersaiz tiga ke empat kali ganda lebih besar daripadanya.

Sesetengah spesies akan melumpuhkan mangsa sebelum memakannya, sesetengah lagi akan menyuntik racun kepada mangsanya dengan lidah tersebut.

“Cacing ini tidak akan mampu bertahan lama di atas darat. Ia bergerak dengan bantuan lapisan lendir pada badannya namun cacing ini memerlukan air laut sebagai pelincir”.

“Lendir ini akan mengering sama seperti bagaimana air liur pada mulut seseorang,” kata Jon lagi.

Sungguh aneh penemuan hidupan laut kali ini. Entah apa pula yang akan muncul pada masa akan datang ya?

Sumber: National Geographic

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds