Roket SpaceX yang digunakan semula membawa 10 satelit ke orbit dari California pada hari Jumaat, meninggalkan jejak misteri dan tertanya-tanya apabila ia melambung ke ruang angkasa.

Kontra dari roket SpaceX Falcon 9 dilihat di langit pada hari Jumaat, 22 Disember 2017, di Apple Valley, Calif. Pelancaran itu lebih daripada 200 batu dari Apple Valley namun masih kelihatan hebat

Kredit: James Quigg / The Daily Press melalui AP

Booster Falcon 9 berlepas dari Pangkalan Tentera Udara Vandenberg, membawa satelit satelit terbaru untuk Iridium Communications.

Pelancaran yang telah dilakukan semasa matahari terbenam telah mengeluarkan sebuah sinaran yang bersinar dengan meluas sehingga boleh dilihat di seluruh California Selatan sehingga ke Phoenix.

Di Los Angeles pula banyak pemandu yang berhenti di tepi-tepi jalan supaya mereka dan penumpang dapat mengambil gambar dan video akan kejadian luar biasa ini.

Dalam foto yang dirakam oleh Javier Mendoza ini, roket dari roket SpaceX Falcon 9 dilihat dari Long Beach, Calif., Lebih dari 100 batu dari tenggara dari tapak peluncuran Pangkalan Udara Vandenberg, Calif., Pada hari Jumaat, 22 Disember 2017.

Kredit: Javier Mendoza melalui AP

Jabatan Bomba Los Angeles mengeluarkan kenyataan bahawa “cahaya misteri di langit” itu adalah berpunca daripada pelancaran roket.

Jimmy Golen, seorang penulis sukan untuk The Associated Press di Boston yang sedang bercuti di California Selatan, berkata dia dan pelancong lain melihat kesan cahaya yang panjang dan bercahaya semasa melawat studio Warner Bros di pinggir bandar Los Angeles, Burbank.

“Orang ramai tertanya-tanya adakah cahaya itu ada kaitan dengan filem, TV atau UFO,” katanya. “Ia sangat hebat.”

Kesan cahaya dari roket SpaceX Falcon 9 yang dilihat dari Burbank, Calif., Lebih dari 100 km tenggara dari tapak peluncurannya di Pangkalan Udara Vandenberg, Calif., Pada hari Jumaat, 22 Disember 2017.

Kredit: AP Photo / Jimmy Golen

Seorang pekerja salun rambut memaparkan gambar cahaya pelancaran roket Falcon 9 SpaceX, Jumaat, 22 Disember 2017, di Apple Valley, Calif.

Kredit: James Quigg / The Daily Press via AP

Roket yang sama telah membawa satelit Iridium ke orbit pada bulan Jun. Pada masa itu, peringkat pertama ia hanya mendarat di platform terapung di Lautan Pasifik. Kali ini, roket itu dibenarkan masuk ke dalam air.

Ia adalah pelancaran ke-18 dan yang terakhir pada 2017 untuk SpaceX. SpaceX telah membuat empat pelancaran dan dijangka akan membuat beberapa pelancaran menjelang pertengahan tahun 2018.

Satelit juga membawa muatan untuk misi penjejakan pesawat global dan perkhidmatan pengesanan kapal.

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds