Kita tidak sepatutnya memandang remeh terhadap perkara yang biasa belaku. Walaupun ia kelihatan seperti perkara yang tidak membimbangkan, kita tidak seharusnya mengambil mudah terhadap perkara itu.

Daripada kecil lagi, anaknya mengalami asma dan alergi terhadap kacang. Ketika berusia 11 tahun, kanak-kanak ini telah memakan sekeping kek dan tidak mengetahui bahawa kek itu mengandungi kacang.

Reaksi yang hanya kelihatan adalah jerawat kecil yang melarat sehingga ke bibir. Ibunya yang menjangka ia hanya alahan, lalu hanya menyapu krim alahan pada anaknya itu.

“Saya tidak tahu apa yang berlaku di dalamnya. Luaran Oakley kelihatan sangat normal. Malah dia sempat bermain dengan sepupunya, “kata ibu kanak-kanak lelaki itu, Meryl Gibbs.

Tetapi 15 minit selepas mandi dia mula mengadu sakit perut. Kemudian mula muntah. Meryl hanya menganggap ia adalah keracunan. Selepas Oakley berhenti muntah, dia kelihatan seperti kembali baik.

“Tetapi ia tidak lama. Tidak lama kemudian, dia kembali muntah, lalu kami menelefon ambulans. Pada ketika ambulans tiba kulitnya berwarna biru, “kata Meryl.

Jantung Oakley berhenti berdegup sejam setengah selepas dia memakan kek tersebut.

Untuk memahami punca kematian anaknya yang tidak masuk akal itu, keluarga Debbs membuka Dana amal untuk penyebaran maklumat mengenai alahan makanan dan bahayanya.

Mereka memanggilnya Sneaker Red (“kasut merah”) – dalam ingatan Oakley yang kasut sukannya semuanya berwarna merah.

Meryl Gibbs berharap hari istimewa dalam kalendar diluluskan untuk meningkatkan kesedaran terhadap alahan makanan.

“Anak lelaki saya yang menakjubkan dan berbakat itu tidak sepatutnya meninggal dunia,” katanya.

Pakar pada alahan makanan mendapati sukar untuk mengatakan berapa kerap orang boleh mengalami reaksi yang tertangguh akibat alahan pada produk yang dilarang, seperti yang berlaku pada Oakley. Lagipun, sebelum alahannya menjadi teruk, terdapat tanda-tanda alahan dalam bentuk yang biasa.

“Maut jarang berlaku, tetapi tiada jaminan bahawa ini tidak boleh berlaku pada masa akan datang,” kata Profesor Pediatrik di Universiti Perubatan Pittsburgh, Dr. Todd Green.

Sumber: today.com Anna Stachura

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds