Ketuhar gelombang mikro adalah peralatan memasak yang hampir semua isi rumah ada. Walau bagaimanapun, tidak semua orang menyedari bahaya yang boleh datang daripada meletakkan produk tertentu di dalamnya.

Untuk melindungi dan mengingatkan anda tentang ini, ini adalah senarai perkara yang perlu dihindarkan daripada diletakkan ke dalam ketuhar gelombang mikro.

9. Buah-buahan

© depositphotos

Buah-buahan tertentu, seperti epal atau pisang, akan kehilangan sedikit rasa dan teksturnya jika anda memasukkannya ke dalam ketuhar gelombang mikro. Buah anggur, bagaimanapun, akan meletup, dan buah-buahan kering seperti kismis dan prun akan menyebabkan dapur anda dipenuhi dengan asap.

8. Kotak bekas makanan

© depositphotos

Bekas makanan ini boleh terbakar jika dimasukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro. Atau, jika anda menggunakan yang berwarna putih dengan pemegang logam, ia boleh merosakkan ketuhar gelombang mikro anda.

7. Kertas aluminium

© depositphotos

Mana-mana logam, kerajang, atau logam di tepi pinggan akan merosakkan ketuhar gelombang mikro anda. Tiada logam dibenarkan! Logam nipis seperti kerajang lebih bahaya daripada yang tebal. Walau bagaimanapun, logam nipis akan menjana arus elektrik di dalam ketuhar gelombang mikro, dan memanaskan dengan cepat, jadi kebakaran mungkin akan terjadi.

6. Plastik

© depositphotos   © depositphotos

95% plastik yang dipanaskan akan melepaskan asap kimia. Walaupun sesetengahnya bertanda “microwave selamat”, cuba elakkan mana-mana bekas plastik atau bekas styrofoam kerana ia akan melepaskan bahan kimia berbahaya.

5. Telur

© depositphotos

Sekiranya anda tidak tahu, haba akan cepat menghasilkan stim di dalam kulit telur. Oleh kerana ia tidak mempunyai sebarang pelepasan, ia akan meletup.

Ia tidak semestinya akan memusnahkan ketuhar gelombang mikro anda, tetapi akan menjadi masalah untuk membersihkannya. Sekiranya anda bertekad untuk rebus telur di dalam ketuhar gelombang mikro, buatkan sedikit lubang di atas telur supaya stim dapat dibebaskan melalui lubang tersebut.

4. Cawan keluli tahan karat

© depositphotos

Beberapa cawan boleh diletakkan di dalam ketuhar gelombang mikro, tetapi hanya yang ditandai “selamat di microwave.” Cawan ini akan melindungi kandungannya daripada pemanasan kerana ia dibina untuk mengelakkan perubahan suhu. Paling teruk, ia boleh merosakkan ketuhar gelombang mikro anda kerana kebanyakan cawan ini mempunyai komponen keluli tahan karat.

3. Daging beku

© depositphotos

Daging beku akan menyebabkan daging anda masak tidak sekata. Bahagian dalam masih beku sementara bahagian luar sudah masak. Digalakkan untuk dinyah bekukan dahulu sebelum dimasukkan di dalam ketuhar gelombang mikro.

2. Cawan dan piring lama

© depositphotos

Menurut Smithsonian, cawan dan piring tertentu yang dihasilkan sebelum tahun 1960-an boleh memberi radiasi kerana diperbuat daripada campuran logam berat dan plumbum lain.

1. Beg kertas

© depositphotos

Beg kertas ternyata sangat bahaya jika dimasukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro, ia bukan sahaja tidak bersih tetapi boleh melepaskan asap toksik. Jika terdedah pada haba yang melampau, ia akan terbakar.

Jika anda tahu apa-apa perkara yang tidak termasuk dalam senarai ini, sila kongsi!

Sumber: brightside

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds