Ini mungkin salah satu video yang paling tragis dan menyayat hati yang anda akan lihat.

Video terbaru oleh jurugambar Paul Nicklen daripada National Geographic menunjukkan rakaman beruang kutub kelaparan, mungkin hanya beberapa jam sebelum kematiannya. Beruang kutub ini kelihatan sedang mencari makanan tetapi tidak berhasil.

Sumber: National Geographic

Dalam video berdurasi lebih kurang 1 minit yang menjadi tular ini, ia pasti menunjukkan kesan buruk bahawa perubahan iklim dan pemanasan global telah berlaku di planet kita, dan telah menjejaskan beruang kutub.

Menurut National Geographic, mereka telah melihat beruang kutub yang mati di Kepulauan Baffin dan ia merupakan bukti kesan perubahan iklim.

Nicklen berkata, “Kami berdiri di sana sambil menangis dengan air mata yang mengalir di pipi kami.”

Dalam video ini menunjukkan beruang kutub yang kurus bergelut untuk mencari makanan dan salah satu kaki belakangnya menyeret di belakang, mungkin disebabkan oleh otot atrofi.

Sumber: National Geographic

Beruang kutub yang pernah menjadi pemangsa yang kuat terpaksa untuk mencari makanan di tempat sampah sarap berdekatan yang ditinggalkan oleh nelayan Inuit.

Walau bagaimanapun, usahanya sia-sia kerana tidak ada yang cukup untuk menampungnya. Beruang itu kemudiannya rebah ke tanah, secara perlahan tetapi penyebab kematiannya pasti kerana kesan perubahan iklim.

Nicklen menerangkan sebab dia tidak campur tangan, berkata, “Sudah tentu, itu melintas fikiran saya. Tetapi ia tidak mudah seperti yang disangkakan kerana saya tidak membawa senapang penenang atau 400 paun daging untuk diberikan beruang itu makan. “

Sumber: National Geographic

Selain itu, ia sebenarnya melanggar undang-undang jika anda memberi makan beruang kutub liar di Kanada. Kenapa? Nicklen berkata bahawa dia memutuskan untuk merakam haiwan yang menderita itu kerana dia tidak mahu ia mati dengan sia-sia.

“Apabila para saintis mengatakan beruang akan pupus, saya ingin orang menyedari hakikat yang sebenar. Beruang akan mati kelaparan, “kata Nicklen. “Ini adalah rupa beruang kutub yang sedang kelaparan.”

Oleh kerana perubahan iklim dan pemanasan global menyebabkan ais laut mencair, menyebabkan beruang kutub lebih sukar untuk memburu sumber utama makanan mereka iaitu anjing laut. Sebenarnya, perkara menjadi semakin serius apabila beruang kutub menghadapi kepupusan, dan begitu juga haiwan lain.

Tonton video yang menyayat hati di bawah:

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL INSPIRASI VIDEO

Video Popular

Ad will display in 09 seconds