Tahun berapa sekarang? Persoalannya tidak semudah itu. Manusia mencipta kalendar untuk mengukur masa. Tetapi masa tidak bertahan lama, tidak dapat ditangkap, dan titik undur tidak dapat ditandakan. Itulah saat bermulanya kerumitan. Bagaimana untuk mencari permulaan? Di mana untuk dikira? Dan dengan apa langkah?

Banyak lagi kalendar wujud hari ini, bahkan ada yang telah beratus tahun dicipta.

Kebanyakan negara di dunia mengikut kalendar Gregorian. Ia diperkenalkan oleh Pope Gregory XIII sebagai ganti kalendar Julian. Perbezaan antara 2 kalendar hari ini ialah 13 hari, dan ia meningkat 3 hari setiap 400 tahun. Itulah sebabnya terdapat percutian seperti Tahun Baru Lama: Tahun Baru mengikut kalendar Julian, dan sesetengah negara masih merayakannya. Walau bagaimanapun, tiada siapa yang mengabaikan Tahun Baru.

Kalendar Gregorian diperkenalkan pada tahun 1582 di negara-negara Katolik, dan secara beransur-ansur berkembang ke negara-negara lain. Menurutnya, pada 1 Januari, tahun 2018 akan bermula.

Thailand

© Deerphoto

Di Thailand, 2018 akan menjadi tahun 2561 (mengikut kalendar Gregorian). Secara rasmi, Thailand mengikut kalendar lunar Buddha, di mana kronologi bermula daripada saat Buddha mencapai nirvana.

Walau bagaimanapun, mereka juga menggunakan kalendar Gregorian. Pengecualian sering dibuat untuk orang asing, dan tarikh barang dan dokumen ditulis menurut kalendar ini. Kalendar Buddha juga digunakan di Sri Lanka, Kemboja, Laos, dan Myanmar.

Ethiopia

© jackmalipan

Di Ethiopia, 2018 akan menjadi tahun 2011. Kalendar Ethiopia adalah 8 tahun ke belakang berbanding kalendar biasa.

Selain itu, ia mempunyai 13 bulan dalam setahun. 12 bulan mempunyai 30 hari, dan yang terakhir adalah sangat pendek, hanya 5 atau 6 hari bergantung kepada sama ada tahun lompat atau tidak. Juga, hari mereka tidak bermula pada tengah malam tetapi pada waktu matahari terbit. Kalendar Ethiopia berdasarkan pada kalendar purba Alexandria.

Pakistan

© sakhanphotography

Di Pakistan, 2018 akan menjadi tahun 1439. Kalendar Islam digunakan untuk menentukan tarikh cuti keagamaan dan sebagai kalendar rasmi di sesetengah negara Islam. Kronologi ini bermula daripada Hijrah, tarikh Nabi Muhammad dan Muslim pertama berhijrah ke Madinah (622 AD).

Hari ini bermula pada waktu matahari terbenam, bukan pada tengah malam. Permulaan sebulan ialah hari apabila bulan sabit pertama muncul selepas bulan baru.

Tempoh setahun dalam kalendar Islam adalah 10-11 hari kurang daripada tahun solar, dan bulan bergerak berhubung dengan musim. Bulan-bulan yang pada musim panas akan berlaku pada musim sejuk selepas beberapa waktu dan sebaliknya.

Iran

© javarman

Di Iran, 2018 akan menjadi tahun 1396. Kalendar Parsi, atau kalendar Hijriah Suria, adalah kalendar rasmi di Iran dan Afghanistan. Kalendar solar astronomi ini dicipta oleh sekumpulan ahli astronomi termasuk penyair terkenal Omar Khayyam.

Kronologi bermula daripada hijrah seperti kalendar Islam, tetapi ia juga berdasarkan pada tahun suria, itulah sebabnya bulan-bulan tetap pada musim yang sama. Minggu bermula pada hari Sabtu dan berakhir pada hari Jumaat, dan hari-hari terakhir adalah hari tanpa kerja.

India

© Radiokafka

Di India, 2018 akan menjadi tahun 1939. Kalendar nasional India yang disatukan telah dicipta dan diperkenalkan pada tahun 1957. Ini berdasarkan pengiraan Saka Era, sistem kronologi kuno yang tersebar luas di India dan Kemboja.

Terdapat juga kalendar lain di India yang digunakan oleh pelbagai bangsa dan suku. Ada yang memulakan kronologi daripada tarikh kematian Krishna (3102 SM); yang lain berdasarkan zaman Vikram pada tahun 57; kumpulan ketiga, menurut kalendar Buddha, memulakan kronologi daripada tarikh kematian Gautam Buddha (543 AD).

Jepun

© sepavone

Di Jepun, 2018 akan menjadi tahun 30. Di Jepun, terdapat 2 kronologi yang ada: satu bermula dengan kelahiran Kristian dan tradisional. Ini adalah berdasarkan tahun-tahun pemerintahan maharaja Jepun. Setiap maharaja memberikan nama semasa zaman pemerintahan mereka: moto pemerintahannya.

Bermula dari tahun 1989, terdapat “era keamanan dan kedamaian,” dan takhta kepunyaan Kaisar Akihito. Masa terdahulu – Enlightened World – berlangsung selama 64 tahun. Di kebanyakan dokumen rasmi, 2 tarikh digunakan: satu menurut kalendar Gregorian dan satu mengikut era semasa di Jepun.

China

© sepavone

Di China, 2018 akan menjadi tahun 4716. Kalendar Cina digunakan di Kemboja, Mongolia, Vietnam, dan negara-negara Asia yang lain. Kronologi bermula daripada tarikh Maharaja Huangdi memulakan pemerintahannya pada tahun 2637 SM.

Kalendar adalah kitaran berdasarkan pada kitaran astronomi dari Musytari. Dalam masa 60 tahun, Musytari mengelilingi Matahari 5 kali, dan itu adalah 5 unsur kalendar China. Satu bulatan Musytari di sekitar Matahari mengambil masa 12 tahun. Tahun-tahun ini dinamakan sempena nama haiwan. 2018 (Gregorian) akan menjadi Tahun Anjing.

Korea Utara

© davidwills

Di Korea Utara, 2018 akan menjadi tahun 107. Kalendar Juche telah digunakan di Korea Utara sejak 8 Julai 1997, bersama dengan kronologi kelahiran Kristian. Kalendar bermula pada tahun 1912, tahun kelahiran Kim Il-sung, pengasas Korea Utara dan presiden kekal negara itu. Tahun kelahirannya adalah tahun 1; tiada tahun 0 pada kalendar ini.

Apabila menulis tarikh, kedua-dua kalendar digunakan. Tahun kalendar Gregorian ditulis dalam kurungan sebelah tahun mengikut kalendar Juche.

Sumber: Brightside

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Kebudayaan

Video Popular

Ad will display in 09 seconds