1. Tanam pokok hijau dan letakkan pokok penghalang nyamuk di sekitar rumah dan taman anda

Kredit: The Self Sufficient Living

Aroma yang menenangkan seperti citronella, basil, lavender, peppermint, lemon, dan bunga marigold mungkin indah buat kita, tetapi tidak kepada nyamuk. Oleh itu, tumbuhan ini akan menghalang nyamuk daripada berlegar di rumah anda secara automatik.

Bonus: Basil, lavender, peppermint, dan lemon semuanya boleh digunakan di dapur sama ada untuk menambah rasa makanan dan minuman atau untuk membuat teh herba. Menggosok peppermint pada gigitan nyamuk membantu melegakan gatal dan bengkak.

2. Simpan serbuk kopi yang telah digunakan dan gunakannya untuk membunuh larva nyamuk

Kredit: Farmers’ Almanac

Berhenti membuang serbuk kopi selepas anda membuat kopi setiap pagi. Apabila anda mendapati air bertakung di rumah anda, hanya taburkan beberapa serbuk kopi ke dalamnya. Ini akan memaksa mana-mana telur nyamuk yang ada di dalam air ke permukaan, dengan itu mengurangkan oksigen dan membunuh mereka sebelum mereka menetas.

3. Pastikan air bertakung di sekitar rumah tidak mempunyai larva di dalamnya

Kredit: Newsline

Kita semua tahu bahawa air bertakung adalah tempat pembiakan yang popular untuk nyamuk tetapi kita masih lagi mengabaikannya.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat:

Lubang, tunggul pokok dan kawasan yang tidak rata di dalam tanah

Bekas seperti periuk tumbuhan, sampah atau tong kitar semula, hidangan air haiwan kesayangan dan saliran longkang

Permukaan luas seperti tarp dan awning

Di sebalik peralatan (terutama selepas membersihkan peti sejuk anda serta kawasan sekitar paip keluar daripada mesin basuh anda)

4. Gunakan beberapa semburan nyamuk semulajadi

Kredit: PinkWhen

Adakah anda tahu bahawa nyamuk mempunyai deria bau yang sangat hebat? Mereka nampaknya mampu mengesan bau sehingga 50 meter jauhnya. Anda boleh menggunakan aroma semula jadi yang akan menjauhkannya.

Untuk menyembur pada objek dan permukaan atau di kawasan luaran:

Rebus beberapa ulas bawang putih yang dihancurkan dalam air untuk beberapa waktu. Tuangkan air bawang putih yang dimasukkan ke dalam botol semburan selepas ia sejuk dan semburkan di sekitar kawasan berkenaan. Hanya gunakan kaedah ini jika anda suka bau bawang putih.

Untuk dilumur pada badan anda:

Campurkan minyak kelapa India dan minyak kelapa tulen dalam nisbah 1: 1. Setelah aplikasi, campuran boleh menghalang nyamuk daripada mendekati  kira-kira 8 jam.

Campurkan minyak kayu putih dan minyak lemon dalam bahagian yang sama. Sapukan bila perlu.

5. Buat perangkap nyamuk anda sendiri

Kredit: Stone Cold Chillin

Pilihan 1: Letakkan bekas ais kering di tempat tertentu di rumah anda dan tinggalkannya selama beberapa waktu. Nyamuk akan tertarik kepada karbon dioksida yang dikeluarkan oleh ais kering.

Sebaik sahaja mereka semua berkumpul di dalam bekas, tutup penutupnya dan buang bekas itu.

Kredit: wikiHow

Pilihan 2: Potong botol plastik dengan separuh dan sisihkan. Kemudian larutkan beberapa gula perang dalam air panas. Setelah campuran sejuk, tuangkan ke dalam separuh bahagian bawah botol plastik dan tambah beberapa yis.

Pusingkan bahagian atas botol plastik dengan terbalik dan masukkan ke bahagian bawah untuk membuat corong. Lekatkan dua bahagian bersama-sama dengan pita pelekat (menggunakan pita berwarna hitam atau gelap – nyamuk tertarik kepada nada yang lebih gelap).

Letakkan botol di kawasan banyak nyamuk dan biarkannya. Jangan lupa untuk menukar  cecair setiap 2 minggu jika anda berhasrat untuk mengekalkan kaedah ini untuk tempoh masa yang lama.

Adakah anda tahu cara lain untuk menghalang nyamuk daripada rumah? Beritahu kami di bahagian komen di bawah! 🙂

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP KESIHATAN

Video Popular

Ad will display in 09 seconds