Setiap orang memandang kecantikan dengan pandangan yang tersendiri. Kita sememangnya punya definisi yang tersendiri apabila berbicara mengenai kecantikan.

Tetapi di sesetengah tempat masyarakat tempatan sebenarnya mempunyai ‘piawaian’ kecantikan mereka yang tersendiri. Kita mungkin memandang piawaian kecantikan mereka seperti sesuatu yang aneh, pelik atau mungkin menakutkan tetapi hakikatnya mereka memandangnya sebagai sebuah kecantikan.

Lihat gambar-gambar di bawah, bagaimana masyarakat setempat di sesebuah tempat atau bagaimana suku tertentu melihat kecantikan dari kaca mata mereka sendiri. Benarlah kecantikan itu memang sesuatu yang subjektif!

8. Suku Yanomami , Brazil

© Sam Valadi

Kesemua suku Yanomami dari hutan hujan di Amerika Selatan adalah orang asli yang paling sukar untuk dihubungi. Suku ini dianggap sebagai suku yang paling terancam kerana kerajaan Brazil tidak lagi dapat melindungi mereka atas alasan keganasan seperti pencerobohan serta penyakit.

Wanita-wanita bangsa ini berjuang kerana mereka sering diculik, dipukul dan diksari. Ramai pakar antropologi percaya bahawa menindik kayu seperti itu sama ada sebagai hiasan atau tanda keremajaan seseorang wanita.

7. Suku Daasanach, Ethiopia

© MauritsV

Lembah Omo di Ethiopia adalah salah satu kawasan orang asli. Mereka mengambil buangan yang kita hasilkan dan menjadikannya perhiasan. Kita semua tahu bagaimana dunia fesyen moden suka berbicara gah tentang kitar semula, tetapi adakah mereka menganggap kitar semula seperti yang dilakukan oleh orang Lembah Omo?

6. Wanita Apatani, India

Suku Apatani berasal dari Arunachal Pradesh, India. Wanita mereka dianggap paling indah di kalangan puak-puak lain. Oleh itu, untuk dilihat tidak menarik bagi lelaki lain, mereka memilih untuk memakai palam hidung membuatkan mereka kelihatan sangat unik.

5. Suku Afar, Ethiopia

Afar Tribe Woman With Sharpened Teeth, Assaita, Afar Regional State, Ethiopia

Suku yang cantik, Afar dari Ethiopia mempunyai beberapa standard kecantikan yang benar-benar berbeza: bentuk gigi. Hujung tajam gigi mereka apabila mereka tersenyum adalah melambangkan kecantikan. Orang-orang Afar juga cenderung untuk mengasah rambut mereka dengan cara yang istimewa dan menindik hidung mereka.

4. Suku Mursi, Ethiopia

© Rod Waddington

Wanita suku Mursi sebahagian besarnya dikenali kerana plat bibir mereka. Antara ciri-ciri kecantikan bagi mereka ialah hiasan di kepala.

Mereka suka menghias kepala mereka dengan tanduk dan mahkota bunga dan cat pada wajah mereka. Suatu ketika dahulu, ia dilakukan untuk menghentikan perhambaan tetapi kini ia telah menjadi simbol kecantikan dan pengiktirafan bagi wanita suku kaum ini.

3. Suku Lahui , Vietnam

Walaupun ramai di antara kita menghabiskan masa memberus gigi 3 kali sehari, sesetengah orang pula lebih suka mengecat gigi mereka hitam kerana mendapati ianya lebih cantik.

Wanita suku Lahui mewarnakan gigi mereka untuk menunjukkan kesediaan mereka untuk berkahwin. Adat ini juga popular di sebahagian rantau Asia. Ia digunakan untuk melambangkan status tinggi dalam masyarakat, seperti di Jepun.

2. Wanita Dayak, Indonesia

Pemanjangan cuping telinga dalam suku Dayak di Indonesia selalu dianggap sebagai tanda kecantikan. Telinga ditindik pada usia muda dan anting-anting dengan beban tembaga digunakan untuk memanjangkan cuping telinga. Ini adalah tradisi yang sudah jarang dilakukan kini kerana tidak ramai wanita dalam suku kaum itu melakukannya lagi.

1. Aegyo sal atau eyebags , Korea Selatan

© YGbaby

Korea Selatan sememangnya taksub dengan rupa dan kecantikan. Wanita cuba untuk kelihatan cantik dan comel sebagai bayi.

Untuk mencapai tahap itu ada antara mereka yang sanggup menjalani pembedahan plastik atau memakai alat solek. Salah satu gaya terbaru adalah aegyo sal, atau apa yang disebut “baby fat eyebags.”

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds