Ikan masin sentiasa digunakan dalam hidangan oriental seperti bak kut teh dan sayur-sayuran goreng untuk meningkatkan aroma, tetapi adakah anda tahu bahawa ikan masin gaya Cina sebenarnya bersifat karsinogenik,di mana ia akan menyebabkan penyakit kanser.

Sumber: Cosmopolitan Currymania

Menurut senarai yang diterbitkan oleh Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa (IARC), ikan masin gaya Cina termasuk dalam Kumpulan 1 bahan karsinogenik bersama dengan daging, alkohol dan tembakau lain yang diproses.

Sumber: HuffPost

Untuk pengetahuan anda, perkara yang dikategorikan dalam Kumpulan 1 disokong oleh bukti yang mencukupi daripada saintis dan penyelidik. Anda boleh menyemak senarai penuh di sini.

Jadi, bagaimana ikan masin menyebabkan kanser?

Seperti yang kita ketahui, ikan masin dihasilkan dengan menambahkan nitrit untuk membendung pertumbuhan bakteria dan mewarna makanan. Apabila ia bertindak balas dengan jus gastrik, minyak goreng panas atau protein daripada daging, nitrit akan berubah menjadi sebatian maut yang dikenali sebagai nitrosamin yang menyebabkan kanser.

Selain itu, ikan masin telah lama dikaitkan dengan kanser oesophageal, kanser perut dan kanser hidung. 

Adakah anda masih makan ikan masin?

Menurut ahli onkologi dari China, produk makanan masin tidak semua boleh disalahkan kerana kanser boleh disebabkan oleh banyak faktor. Sebagai contoh, nelayan daripada seluruh dunia telah menyembuhkan dan memelihara ikan mereka dengan garam selama berabad-abad, dan kebanyakan mereka menjalani kehidupan yang panjang dan sihat.

Sumber: Global Times

Oleh itu, ini menunjukkan bahawa kanser disebabkan oleh pelbagai faktor seperti genetik dan faktor persekitaran.

Patutkah anda menghindari ikan masin daripada diet anda?

Doktor mencadangkan supaya hanya makan ikan masin sekurang-kurangnya sekali atau dua kali sebulan. Selain itu, anda perlu meningkatkan pengambilan serat anda untuk mengawal pergerakan usus. Hal ini dapat mengurangkan masa ikan yang masih bersisa pada perut anda, dengan itu menurunkan penyerapan nitrosamin dalam tubuh anda.

Banyak makanan lazat yang kita sukai telah disenaraikan sebagai karsinogenik, dan menghindarkannya daripada kehidupan kita adalah hampir mustahil kerana makanan adalah segalanya!  Oleh itu, amalkan pemakanan secara sederhana ya.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP KESIHATAN

Video Popular

Ad will display in 09 seconds