Kita semua sedia maklum merokok merupakan tabiat buruk; Namun, jumlah perokok masih lagi ramai. Selain itu, merokok bukan sahaja merosakkan kesihatan anda sendiri tetapi juga memberi kesan buruk kepada orang lain di sekeliling anda.

Asap rokok sangat bertoksik. Baru-baru ini seorang bayi berusia satu tahun mengalami jangkitan bakteria di paru-paru dan darahnya, yang dikatakan disebabkan oleh terhidu asap rokok orang lain, kata doktor.

Sumber: the Star

Menurut Sinar Harian, Sayang Nadzirah Salleh, 28 tahun, ibu kepada Muhammad Nazmeen Haqeel Shahrol Nizam dari Batu Pahat berkata anaknya sebelum ini dimasukkan ke Hospital Pantai kerana mengalami demam panas yang sangat tinggi. Malah ia mencapai sehingga 40 ° C!

Melihat anak bongsunya dalam keadaan itu, dia memutuskan untuk membawanya ke hospital di mana doktor memberitahunya bahawa dia membawa anaknya tepat pada waktunya, kalau tidak anaknya mungkin mengalami sawan.

Sumber: Sinar Harian

Dia menjelaskan,

“Doktor memberitahu kami bahawa jika kami menghantar bayi saya sedikit lewat, dia mungkin mengalami kejang kerana badan kecilnya sangat panas dan menggigil. Kami cuba menurunkan suhunya dengan menggunakan tuala basah tetapi ia tidak berkesan. “

“Anak saya berada di hospital selama enam hari, dia mempunyai banyak kahak yang perlu disedut dan dia juga diberikan lima jenis ubat yang berbeza setiap tiga jam. Kami tidak pernah mengalami perkara seperti ini dan tiada sesiapa yang merokok di rumah kami, ” katanya.

Sumber: Business Times

Sayang Nadzirah mengesyaki bahawa anaknya terdedah kepada asap rokok apabila mereka makan di sebuah gerai di Jalan Kluang. Dia berkata bahawa mereka telah berhenti di sana untuk makan malam dan terdapat pelanggan lain yang merokok di sekelilingnya, yang mungkin menjadi penyebab jangkitan itu.

Dia berkata selepas mengalami kesukaran itu, dia kini lebih berhati-hati untuk membawa anaknya ke tempat yang mungkin terdedah kepada asap rokok. Walaupun anaknya telah pulih sepenuhnya, Sayang Nadzirah berharap kejadian ini menjadi peringatan kepada keluarga lain di luar sana.

Syukurlah, bayinya kini sudah kembali sihat. Semoga para ibu bapa di luar sana lebih peka dan cakna akan persekitaran mereka, terutamanya ketika membawa anak-anak.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: KESIHATAN

Video Popular

Ad will display in 09 seconds