Seorang gadis remaja yang telah dibuli secara lisan selama bertahun-tahun oleh kanak-kanak lain, telah mendedahkan bagaimana dia sangat suka akan ratusan tanda lahir yang meliputi wajah dan badannya.

Ciera Swaringen, 19, dari Rockwell, Carolina Utara, didiagnosis dengan Giant Congenital Melanocytic Nevus selepas dilahirkan dengan tanda-tanda seperti tahi lalat besar, yang dihidapi oleh satu daripada setiap 500,000 orang.

Ia meliputi lebih daripada dua pertiga daripada tubuhnya, di mana tanda terbesar terletak daripada pusatnya hingga ke pinggul.

Oleh kerana dia masih remaja, maka dia terpaksa menanggung perbuatan kejam daripada kanak-kanak lain dan orang dewasa. Tetapi dia kekal positif terhadap keadaan kulitnya.

Ciera Swaringen, 19, berbangga dengan beratus-ratus tanda lahir yang meliputi wajah dan badannya

“Remaja lelaki yang selalu mengata sebaik sahaja melihat saya. Mereka akan berkata, “Awak kotor, pergi basuh kulit awak”. Namun, dia sangat berbangga kerana perbezaan tersebut. Menurutnya, semua orang dilahirkan dengan rupa yang berbeza, dan kita semua harus merasa cantik dengan kulit kita sendiri.

Dia yang kini bekerja sebagai kerani kedai kasut dan baru sahaja menamatkan pengajian di sekolah menengah, mengakui sering berjuang untuk mengatasi komen negatif yang diterima.

‘Pada suatu hari saya teringat semasa berada di dalam bas sekolah dan mendengar seorang remaja lelaki sedang ketawa dan memanggil saya anjing. Ia sungguh mencabar keyakinan saya kerana saya masih muda ketika itu. Apa salah saya?”, ujarnya.

Namun, lama kelamaan dia belajar untuk tidak terlalu memikirkan komen negatif tersebut dan sentiasa menganggap bahawa mereka yang melemparkan kata-kata negatif itu sebenarnya tidak biasa melihat keadaan sebegini.

‘Orang-orang di bandar saya tidak lagi terkejut ketika mereka melihat saya sekarang, kerana mereka mengenali saya. Tetapi jika saya pergi ke suatu tempat baru, ia tidak begitu mudah​,​’ tambahnya.

Ciera ketika kecil dan sekarang berusia 19 tahun, teringat kata ibunya bahawa tanda lahirnya merupakan ciuman daripada malaikat

Semasa dilahirkan, Ciera didiagnosis dengan Giant Congenital Melanocytic Nevus – keadaan kulit seperti tahi lalat atau tanda lahir yang besar

Congenital Melanocytic Naevi (CMN) :

Keadaan kulit yang mempunyai tahi lalat atau tanda lahir semasa lahir dan biasanya membesar. CMN bermaksud:

Congenital – sekarang semasa lahir.

Melanocytic – dilakukan dengan melanocytes – sel dalam kulit dan rambut yang menghasilkan pigmen melanin. Sel inilah yang menghasilkan warna rambut kulit manusia.

Naevus – tanda lahir (kata jamak kepada naevi).

Menghidapi CMN bermakna terdapat risiko bahawa luka dan tahi lalat juga boleh tumbuh di otak. Ini dipanggil sindrom CMN, yang boleh menghentikan pertumbuhan. Jika tumor berkembang, ia boleh membawa maut.

‘Dalam kalangan kanak-kanak dengan CMN, kanser adalah 10 kali lebih agresif dan tidak boleh dirawat sebaik sahaja ia mencapai otak,’ kata Lucy Hardwidge dari kumpulan bantuan British Care Cases Matters Now.

Penyelidikan telah menunjukkan sebahagian besar kes CMN disebabkan oleh gen mutasi. ‘Oleh itu, adalah begitu penting untuk menjalankan imbasan MRI untuk bayi semasa kelahiran dan kerap untuk memerhatikannya,’ kata Cik Hardwidge.

Ciera berasa bertuah kerana telah membesar di sebuah bandar kecil, kerana kebanyakan orang di sekeliling saya tahu mengenai tanda lahir saya, jadi saya berasa agak normal. Ayahnya adalah orang pertama yang akan mempertahankannya jika ada kata-kata kesat dilemparkan kepadanya.

David, 55 tahun, seorang pekerja buruh binaan, dan Julie Swaringen, 41 tahun, seorang penyelia kedai kasut, mengambil bayi Ciera ke Pusat Perubatan Carolinas di Charlotte, Carolina Utara, di mana analisis tanda lahirnya didiagnosis.

Ciera bersama bapanya, David dan tiga orang kakaknya (daripada kiri) Hannah, 24, Randi, 26 dan Anna, 20

Bagi Ciera, menghilangkan tanda lahirnya tidak pernah menjadi pilihannya. Dia telah diberitahu oleh doktor bahawa pembedahan tidak mungkin dapat dijalankan, kerana terlalu banyak – dan jumlah itu akan meningkat sepanjang hidupnya.

Dengan jumlah tanda lahir yang terlalu banyak di tubuhnya, dia juga perlu mengelakkan berada di bawah matahari kerana akan lebih berisiko untuk mendapat kanser kulit.

Suncream adalah kawan baiknya. Dia perlu berhati-hati untuk memastikan dirinya dilindungi pada hari panas. Ciera menggunakan krim dan tidak menghabiskan terlalu banyak masa di bawah sinar matahari.

Awal tahun ini, Ciera memilih keadaan kulitnya sebagai subjek untuk projek sekolah tinggi. Penyelidikannya membolehkan dia untuk mencari kumpulan dalam talian yang dikendalikan oleh Nevus Outreach, sebuah persatuan yang menyediakan sokongan kepada orang yang terjejas oleh keadaan kulit.

‘Menemukan kumpulan di Facebook telah membantu saya menyedari bahawa saya tidak bersendirian. Saya berharap saya dapat menghadiri persidangan Nevus Outreach, jadi saya dapat bertemu dengan orang lain yang sama keadaannya dengan saya”, akhirinya.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona VIDEO

Video Popular

Ad will display in 09 seconds