Kebanyakan gim dan spa di Malaysia menawarkan bilik sauna sebagai cara untuk berehat dan menyahtoksik badan.

Walau bagaimanapun, apabila menggunakan kemudahan ini, kita perlu berhati-hati dan mematuhi langkah berjaga-jaga keselamatan.

Kredit: Busianews

Menurut Sina, seorang lelaki bernama Zhang di Shenzhen, China terpaksa dimasukkan ke hospital selama lebih daripada 10 bulan selepas dia ditemui tidak bergerak dan tidak responsif selepas sesi sauna.

Kejadian itu berlaku pada 5 Disember 2016 ketika dia pergi ke pusat sauna untuk rawatan yang santai. Malangnya, dia telah melebihi had masa yang disyorkan kerana apabila rakannya menemui Zhang di pusat sauna dalam keadaan terbaring di lantai.

Mereka segera menelefon ambulans dan bergegas ke hospital.

Kredit: Sina

Pengarah ICU berkata, “Apabila Zhang dihantar ke hospital, suhu badannya melebihi 40°C; dia berada dalam keadaan koma dan mengalami arrhythmia.”

Kulitnya mengalami banyak kecederaan seperti terbakar menyebabkan dia kehilangan fungsi metabolismenya.

Kredit: Sina

“Selain itu, hasil pemeriksaan mendapati keadaan terlampau panas telah menyebabkan beberapa organ utama gagal seperti sistem saraf, hati, dan sistem buah pinggang. Dia hanya mempunyai peluang 50 peratus untuk bertahan menghadapi masalah ini dan doktor-doktor segera bekerja untuk merawatnya.”

Syukurlah kini Zhang berjaya mengatasi masalah ini dan sekarang masih dalam tempoh pemulihan.

Mesin bantuan oksigen dan pernafasan juga telah diberhentikan selepas 4 bulan rawatan dibuat. Pada masa ini, dia masih tidak dapat bercakap dan menjalani banyak pemulihan untuk organnya berfungsi semula.

Semua rawatan ini tidak murah, kerana Zhang kini berhutang dengan hospital sebanyak 480,000 yuan (RM306,475). Hospital itu mengatakan bahawa keluarga Zhang telah membayar 70,000 yuan (RM44,708) sebelum ini tetapi mereka telah hilang selepas itu.

Itu adalah jumlah yang besar!

Kredit: Sina

Doktor menasihati orang ramai supaya berhati-hati apabila menggunakan bilik sauna dan tidak melebihi masa yang disyorkan.

Mereka juga mengatakan bahawa pendedahan yang berpanjangan kepada suhu tinggi boleh menyebabkan penyakit panas, yang boleh membawa kepada akibat yang teruk dan dengan itu, mengingatkan orang ramai untuk minum banyak air selepas sesi sauna untuk menambah cecair yang hilang.

Oleh itu, kita harus kekal terhidrasi dengan minum banyak air dan hindarkan diri daripada terdedah di bawah sinaran matahari terlalu lama.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Aneh Asia KESIHATAN

Video Popular

Ad will display in 09 seconds