Kerjaya polis merupakan antara kerjaya yang berat dan sukar terutamanya bagi golongan wanita. Ada yang berpendapat bahawa kerjaya ini tidak sesuai disertai oleh golongan wanita yang sinonim dengan perwatakan yang lemah lembut.

Namun begitu, hari ini kerjaya polis tidak lagi dilihat sebagai sesuatu yang mustahil buat wanita. Kaum wanita malah begitu ramai yang melibatkan diri dengan badan beruniform ini.

Walaupun lasak kerjaya ini boleh dikatakan antara kerjaya yang menjadi pilihan kaum wanita kini, tidak hanya di Malaysia malah di seluruh dunia.

Siapa kata wanita cantik itu hanya mahu kerja-kerja yang glamor? Sebenarnya ramai antara mereka yang suka akan sesuatu yang lasak jadi tidak mustahil-lah jika mereka menyertai pasukan polis negara masing-masing.

Lihat gambar di bawah, mereka bukan sahaja jelita malah mereka adalah anggota polis. Siapa kata wanita cantik itu hanya mahu menjadi model?

1. Thailand

Anucha Thera Wongpaisarn adalah anggota polis yang berasal dari Thailand. Dengan kecantikannya telah membuatkan dia digilai ramai lelaki.

Di sebalik seragam polis yang dikenakan, dia sebenarnya adalah seorang yang begitu bijak. Percaya atau tidak dia merupakan graduan perubatan dalam bidang psikatri dalam menangani anak-anak kecil da remaja.

Kerana kemampuan dan prestasinya itu lah dia kini bertugas menjadi jurucakap di Royal Thai Police.

2. China

Polis jelita dari China ini dikatakan telah berkhidmat selama 5 tahun.

Kementerian Keamanan Republik China memberitahu bahawa walaupun polis ini cantik dia tetap dilayan seperti yang lain.

Dia juga menjalani latihan yang lasak dan tugasnya sama seperti teman sejawatnya yang lain iaitu menjaga kesejahteraan daerah Xinjiang, China.

3. Singapura

Estrina Ang adalah seorang polis jelita kelahiran Singapura.

Gambar cantiknya mengenakan seragam polis yang tersebar telah membuatkan heboh di media-media sosial.

4. Malaysia

Gadis berasal dari Sarawak itu telah mendapat perhatian ramai dengan wajah cantiknya ditambah lagi dengan kerjaya polis yang diceburinya.

Irene YLM dikatakan telah menanam impian untuk menjadi seorang polis sejak kecil lagi.

5. Indonesia

Briptu Eka Frestya merupaakn seorang anggota polis yang sangat terkenal di Indonesia.

Dek kerana kecantikan dan kewibawaanya telah membuatkan begitu ramai yang mengaguminya.

6. Taiwan

Si cantik bernama Chen Wei meruapakn seorang bekas model. Dia akhirnya membuat keputusan untuk menyertai pasukan polis kerana bapanya. Dia mahu mengikut jejak langkah ayahnya yang merupakan seorang anggota polis.

Selepas tamai pengajiannya dia memulakan karjaya sebagai seorang anggota polis di Taiwan.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL Keluarga Kerjaya

Video Popular

Ad will display in 09 seconds